Србија и Балкан

Амбасада Русије одговорила Конаковићу: Питајте САД ко је дигао у ваздух Северни ток

Изјаве министра БиХ у руском дипломатском представништву виде као његово лично мишљење
Амбасада Русије одговорила Конаковићу: Питајте САД ко је дигао у ваздух Северни ток© Ambasada RF u BiH

Министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић, који одржава блиске односе са амбасадором САД-а Мајклом Марфијем, могао би да га и пита "ко је дигао у ваздух Северни ток", поручили су из амбасаде Руске Федерације у БиХ након што је Конаковић изјавио како је "агресија Русије на Украјину девастирала енергетско тржиште".

"Тешко је замислити непрофесионалнију и политизиранију тврдњу. Као што је нама познато, Председништво БиХ као ресор који је према уставу одговоран за спровођење спољне политике, није донео никакве изјаве у односу на Специјалну војну операцију Русије. Квалификације министра које избегава чак и неонацистички режим у Кијеву, видимо као његово лично мишљење, формирано под утицајем његових англосаксонских ментора", наводе из амбасаде.

Чак је и некоме, ко није нимало упућен у политику, јасно да Вашингтон, милом или силом, настоји да поткопа економску моћ Европе како би свима наметнуо свој гас, наводе из амбасаде, додајући да се чак и у таквим условима поједине чланице ЕУ ослањају се на испоруке из Русије.

Што се тиче Босне и Херцеговине, дипломате Москве поручују да су више пута, базирајући се на чињенице, доказивали ефикасност билатералне сарадње у области горива и енергетике.

"Русија није никад прекршила своје обавезе у овој сфери. Не противимо се диверзификацији испорука гаса у БиХ, али то требало би да буде засновано на принципима поштене и отворене тржишне конкуренције", поручили су.

У немогућности да победи у поштеној борби, Вашингтон, "посредством језуитских манипулација", покушава да прогура одлуке које су му корисне, наглашава амбасада РФ.

"Али те одлуке – и грађани Босне и Херцеговине требају да буду свесни тога – неминовно ће нанети ненадокнадиви ударац њиховом благостању. Американце, међутим, није брига за то. Њима је приоритет увек и свуда да напуне своје џепове, истовремено оптужујући све за 'корупцију'", закључују у саопштењу.

image
VV inauguration
banner