Свет

Бундесвер припрема "тајни план" у случају сукоба са Русијом?

У документу названом "Оперативни план Немачке" као главни задатак се наводи обезбеђивање распоређивања и снабдевање НАТО трупа горивом, храном и лековима
Бундесвер припрема "тајни план" у случају сукоба са Русијом?© Christoph Reichwein/picture alliance via Getty Images

Немачка се припрема за потенцијални рат са Русијом, може се закључити на основу "Оперативног плана" који разрађује Бундесвер, пише "Шпигл".

"У случају да дође до ескалације на источном крилу НАТО блока, стотине хиљада војника мораће да буде прераспоређено. У тајном документу Бундесвера разрађен је акциони план у случају таквог развоја догађаја", пише колумниста листа, Расмус Бухштајнер.

По његовим речима, приоритетну улогу у снабдевању источног крила имао би аутопут А2, који се протеже од Оберхаузена у западној Немачкој до Берлина.

Ако дође до заоштравања ситуације, планирано је да се из Холандије, Белгије и западних региона земље пребаци око 800.000 војника и 200.000 јединица технике, истиче се у тексту.

Како даље наводи Бухштајнер, операција би могла да траје од три до шест месеци, а војни конвој би се у том случају протезао на 13.000 километара.

Како је прецизирано, осигуравање безбедности аутопута А2 захтевало би координацију полиције са другим цивилним органима.

"Шпигл" наводи да би мост Хоенварте преко Елбе северно од Магдебурга, дугачак скоро 1.200 метара, био једно од уских грла: у случају саботаже или ракетног напада, А2 ће бити потпуно парализован.

"Конвоји би требало да имају могућност да се зауставе на сваких 300-500 километара. Потребни су и алтернативни правци ако не буде могуће користити главне руте", пише колумниста.

У документу названом "Оперативни план Немачке" као главни задатак се наводи обезбеђивање распоређивања и снабдевање НАТО трупа горивом, храном и лековима.

Раније је Пентагон саопштио да ће САД 2026. године почети са размештањем далекометних ударних система у Немачкој, који ће значајно надмашити оружје које се налази у Европи. Реч је о ракетама СМ-6, "томахавк" и "хиперсоничном оружју".

image