Свет

Берлин реконструише Бундесвер: Немачка војска да се одупре "изазовима" Москве

Планирано је да немачка армија буде реструктуирана на начин да буду "оптимално припремљени" за разне ванредне ситуације, укључујући и рат са Русијом, пише "Политико".
Берлин реконструише Бундесвер: Немачка војска да се одупре "изазовима" Москве© Boris Roessler/picture alliance via Getty Images)

Немачки министар одбране Борис Писторијус најавио је обнављање оружаних снага те земље.

Планирано је да немачка армија буде реструктуирана на начин да буду "оптимално припремљени" за разне ванредне ситуације, укључујући и рат са Москвом, пише "Политико". 

Претпоставља се да ће се Бундесвер поделити на четири врсте трупа и поред традиционалне војске, морнарице и ваздухопловства, укључиће и снаге сајбер безбедности које ће морати да се супротставе "хибридним претњама" и да учествују у електронском рату.

Берлин се нада да ће као резултат тога његова војска постати ефикаснија и да ће моћи да се одупре "изазовима" Москве.

"Пошто је Русија довела у питање европски мировни поредак, настала је ситуација посебне опасности за Немачку и њене савезнике", рекао је Писторијус.

Он је додао да ће предложене измене бити спроведене у наредним месецима. Признао је да ресор разматра питање враћања војног рока, али још не ради у том правцу.

Немачке оружане снаге имају потешкоћа у привлачењу нових регрута. Бундесвер има 181 хиљаду особља, а до 2031. планира да повећа број на 203 хиљаде, напомиње "Политико".

image
VV inauguration
banner