Свет

Дан после покушаја убиства: Трамп наставља предизборне активности; ФБИ: Нападач деловао сам

Томас Метју Крукс (20) означен је као "субјект умешан у покушај убиства" бившег председника Доналда Трампа, наводи се у саопштењу ФБИ
Дан после покушаја убиства: Трамп наставља предизборне активности; ФБИ: Нападач деловао сам© TANJUG/AP Photo/Yuki Iwamura

Федерални истражни биро (ФБИ) идентификовао је Томаса Метјуа Крукса (20) као "субјекта умешаног у покушај убиства" бившег председника Доналда Трампа, наводи се у саопштењу које је ФБИ објавио у недељу.

Наведено је и да осумњичени за атентат на Трампа живи у Бетел парку у Пенсилванији, преноси Си-Ен-Ен.

Нападача је ликвидирала Тајна служба, а приликом напада је погинуо је ватрогасац Кори Комператоре којег је упуцао атентатор. 

Нападач је деловао сам, и користио је легално купљену пушку коју је купио отац осумњиченог, саопштено је вечерас из ФБИ-а.

"Реч је о полуаутоматској пушки АР- 15. ФБИ није пронашао никакве индиције да је осумњичени имао неке менталне болести. На напад се гледа као на домаћи терористички акт и покушај убиства", поручили су из ФБИ.

Наводи се да нема индиција да је нападач пуцао на Трампа из идеолошких разлога, а ФБИ прегледа налоге на друштвеним мрежама, коришћено оружје и ДНК узорке као доказе.

"Претње и позиви на насиље већ су у порасту на интернету, а поготово након овог догађаја", саопштено је из ФБИ.

Трамп се данас неколико пута огласио на друштвеној мрежи Трут соушл о.

"У овом тренутку важније је него икада да будемо уједињени и да покажемо свој прави карактер Американаца, остајући јаки и одлучни", написао је Трамп.

Трамп је додао да једва чека да се "овој великој нацији" обрати на Републиканској националној конвенцији у Висконсину ове недеље и захвалио свима на мислима и молитвама, оценивши да је "само Бог спречио да се деси оно што се не може замислити".

Огласио се и председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден који је наложио америчкој Тајној служби да обезбеди потпуну сигурност за Трампа након атентата.

Директор Тајне службе, како је рекао Бајден, има задатак да још једном провери све мере безбедности на следећем конгресу републиканаца. Амерички председник је обећао да ће истрага о покушају убиства Трампа бити брза, али темељна.

  • 14. јул 2024 • 22:36

    22:36

    Трамп кренуо у Милвоки на Републиканску националну конвенцију, појачана безбедност

    Бивши председник САД Доналд Трамп данас је кренуо у Милвоки, у савезну државу Висконсин, на четвородневну Републиканску националну конвенцију, током које ће званично прихватити републиканску номинацију за председника.

    Америчке агенције за спровођење закона раде на обезбеђивању безбедности конвенције, након синоћњег атентата на Трампа током митинга у Пенсилванији, преноси Ројтерс.

    "Осећамо се веома пријатно јер радимо са Тајном службом. Радимо са 40 различитих агенција за спровођење закона", рекао је председник Републиканског националног комитета Мајкл Вотли у интервјуу за Фокс.

    Вотли је позвао републиканце да искористе овај тренутак као прилику за јединство и превазиђу партијске поделе, истакавши да нема места за насиље.

    "Сви у Америци треба да зауставе. Морају да застану, морају да размисле о томе шта је за нас заправо важно у овом политичком процесу" оценио је он.

  • 22:33

    Ники Хејли ће одржати говор на Републиканској националној конвенцији у уторак

    Бивша ривалка Доналда Трампа за републиканску председничку номинацију Ники Хејли говориће у уторак на Републиканској националној конвенцији, након што је наложила својим делегатима да гласају за бившег председника и позвала на јединство странке, саопштила је данас потпаролка Хејли Чејни Дентон.

    Током републиканске трке за номинацију, Хејли је оптужила Трампа за изазивање хаоса и занемаривање значаја страних савезника САД, преноси АП.

    Није га подржала када је одустала од трке почетком марта, већ је чекала више од два месеца пре него што је саопштила да планира да гласа за бившег председника.

    Трамп ју је, заузврат, исмевао, називајући је "птичијим мозгом", али је смањио критике након што је у марту обезбедио довољно делегата да постане очекивани републикански кандидат.

    Данашње саопштење долази након јучерашњег атентата на бившег председника током предизборног скупа у Пенсилванији, а очекује се да ће на конвенцији у уторак странка званично именовати свог кандидата за председника.

  • 21:10

    Саудијска Арабија осудила атентат на Трампа

    Министарство спољних послова Саудијске Арабије данас је осудило покушај убиства бившег америчког председника Доналда Трампа. У саопштењу је изражена пуна солидарност са САД, бившим председником и његовом породицом, и истовремено одбачен сваки вид насиља, пренео је Ројтерс.

    Саудијска Арабија је такође упутила саучешће породици страдалог као и пријатељском америчком народу, пожелевши брз опоравак рањенима.

  • 20:52

    Трамп потврдио: Путујем у Милвоки

    Кандидат републиканаца за председника САД Доналд Трамп саопштио је да ће присуствовати предизборном скупу његове странке у Милвокију, у Висконскину.

    "Због јучерашњих ужасних догађаја, намеравао сам да одложим свој пут у Висконсин и на Националну конвенцију републиканаца, али сам управо одлучио да не могу дозволити потенцијалном убици да ме натера да променим распоред", написао је Трамп на налогу на друштвеном мрежи Трут соушл. Додао је да ће данас кренути за Милвоки, као што је било и планирано.

  • 20:24

    Бајден наложио: Тајна служба да осигура потпуну безбедност Трампа

    Председник САД Џозеф Бајден наложио америчкој Тајној служби да осигура потпуну безбедност за Доналда Трампа након атентата.

    Директор Тајне службе има задатак да још једном провери све мере безбедности на предстојећем конгресу републиканаца, изјавио је амерички председник и додао да је наложио америчкој Тајној служби да осигура потпуну безбедност за Трампа након покушаја атентата на њега.

    Он је нагласио да је некадашњи амерички председник у добром стању и да се опоравља.

    "Разговарао сам са Доналдом Трампом. Заиста ми је драго да је добро и да се сада опоравља. Имали смо кратак, али добар разговор", рекао је амерички председник.

  • 20:13

    Да ли је Тајна служба поштовала безбедносне протоколе?

    Након атентата на бившег председника САД Доналда Трампа, појавила се забринутост и питања о томе како је снајпериста приступио крову на око 138 метара од места на којем је Трамп држао говор на митингу на отвореном у суботу.

    Извори су за Си-Ен-Ен рекли да је пуцњава долазила са позиције на ''три сата" од Трамповог подијума, а пуцњеви су долазили с његове десне стране. Неколико секунди након што је одјекнула пуцњава, снајперисти Тајне службе су почели да пуцају на осумњиченог који је пронађен на врху крова.

    Нападач се налазио ван безбедносног периметра, што је изазвало питања о величини периметра и обезбеђењу зграде, као и о томе како је стрелац успео да добије приступ крову.

    Полицијски извори наводе да ће наредни кораци у истрази укључивати ревизију
    средстава које је Тајна служба имала да штити Трампа и поштовања процедуре за спровођење безбедносног прегледа зграде из које је нападач пуцао.

    Тајна служба је саопштила да је директор те агенције био у граду Милвоки у време пуцњаве на Трамповом скупу.

    Агенција је додала да су на терену у време пуцњаве била четири контраснајперска тима, два из Тајне службе и два из локалних органа реда.

    Очевидац тврди да је рекао полицајцима да је видео наоружаног човека како се креће с крова на кров", неколико тренутака пре атентата.

  • 20:11

    Објављена слика погинулог учесника скупа у Пенсилванији

    Медији су објавили фотографију педесетогодишњег мушкарца који је погинуо приликом атентата на бившег америчког председника Доналда Трампа на скупу у Пенсилванији.

    Како је раније рекао гувернер ове савезне државе Џош Шапиро у питању је Кори Комператоре. Он је имао 50 година, био је шеф ватрогасаца из Бафала и телом је заштитио жену и ћерке.  

  • 20:11

    Присталице испред Трамповог торња

    Присталице бившег председника Доналда Трампа окупиле су се данас испред Трамповог торња на Менхетну. Ову зграду од синоћ обезбеђују додатне полицијске снаге.

  • 20:07

    Конгресменка Грин оптужила медије за покушај убиства Трампа

    Напади на републиканце у медијима довели су до покушаја атентата на бившег председника САД Доналда Трампа, навела је конгресменка Марџори Тејлор Грин.

    "Криви су медији: демонизовали су нас, називали нас нацистима и подстицали на насиље над нама у последњој деценији. Они то раде сваки дан и јуче су добили шта су желели: покушај убиства председника Трампа и убиство једног од његових присталица", написала је Грин у објави на друштвеној мрежи Икс.

  • 20:04

    Сарадник: Трамп преживео зато што је окренуо главу ка екрану када је испаљен хитац

    Виши сарадник бившег председника САД Доналда Трампа, Ден Скавино Млађи, изјавио је да је Трамп преживео атентат зато што је померио главу када је показивао на велики екран на стадиону у тренутку када је испаљен хитац.

    "Хвала Богу, синоћњи митинг је био онај на којем је председник Трамп желео да употреби џамботрон, због чега је мало померио главу у тренутку када је испаљен хитац", рекао је Скавино на мрежи Икс.

    Додао је да је бивши председник захвалан на подршци америчког народа док се спрема за националну конвенцију Републиканске странке у Висконсину, где ће странка званично именовати свог кандидата за изборе у новембру.

image