Свет

Финска је обећала да ће представити резултате истраге о гасоводу "Балтик конектор" на јесен

Истрага је напредовала, сарађујемо са Кинезима, изјавио је виши истражитељ Централне криминалистичке полиције говорећи о случају оштећења гасовода у октобру прошле године
Финска је обећала да ће представити резултате истраге о гасоводу "Балтик конектор" на јесенwww.globallookpress.com © © IMAGO/Mikko Stig

Резултати истраге о оштећењу гасовода "Балтик конектор" вероватно ће бити познати на јесен, рекао је виши истражитељ Централне криминалистичке полиције Ристо Лохи.

"Наша истрага је напредовала, сарађујемо са Кинезима, а на јесен ћемо моћи да кажемо нешто ново", цитира га агенција Ес-Ти-Ти.

"Балтик конектор" на дну Финског залива затворен је у ноћи 8. октобра након што је оператер гасовода 'Гасгрид' открио цурење. Касније се испоставило да је узрок био спољни утицај.

Уз цев су оштећена и два комуникациона кабла. Истрага је била фокусирана на одређена пловила, укључујући руски контејнерски брод на нуклеарни погон "Севморпут", који се налазио у близини места инцидента.

Летонски председник Едгарс Ринкевич је 20. октобра запретио да ће затворити Балтичко море за све руске бродове ако истрага открије руску умешаност. Портпарол Кремља Дмитриј Песков категорички је негирао било какву умешаност Русије. "Росатом" је урадио исто.

Међутим, сумње на Русију у овом контексту су уклоњене тек након што је финска полиција 24. октобра пријавила да је кинески брод "Њуњу полар бер", који је пловио под заставом Хонг Конга, наводно одговоран за оштећење гасовода.

image