Свет

"Одлучан одговор" НАТО-а због оштећења гасовода између Финске и Естоније

Сада је важно утврдити шта се догодило и како је могло да се догоди, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
"Одлучан одговор" НАТО-а због оштећења гасовода између Финске и Естоније© Tanjug/Mikko Stig/Lehtikuva via AP

НАТО ће разговарати о штети на гасоводу и каблу за пренос података између Финске и Естоније, и донеће "одлучан" одговор ако се докаже да је у питању саботажа, изјавио је у среду генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Оштећење цевовода "Балтик конектор" и телекомуникационог кабла потврђено је у уторак, након што је један од два оператера гасовода, фински "Гасгрид", приметио пад притиска и могуће цурење у недељу увече током олује.

Истражитељи из Хелсинкија су рекли да је до штете дошло услед "спољашње активности."

"Сада је важно утврдити шта се догодило и како се то могло догодити", рекао је Столтенберг новинарима у Бриселу уочи састанка војног савеза, преноси Ројтерс.

Ако се докаже да је у питању "намеран напад на критичну НАТО инфраструктуру, онда ће то, наравно, бити озбиљно, али ће наићи и на јединствен и одлучан одговор НАТО-а", додао је генерални секретар Алијансе.

Главни истражитељ при финском Националном истражном бироу, Ришо Лохи, поручио је да није искључено да је оштећење проузроковано бродским сидром, додавши да "тренутно изгледа као да је штета проузрокована механичком силом, а не експлозијом".

Гасовод "Балтик конектор" затворен је у недељу ујутро због сумње на цурење. Коментаришући прекид, виши извршни директор финске државне енергетске компаније "Гасгрид" Јане Гронлунд рекао је да би он могао остати ван функције до краја предстојеће зиме.

Покренут 2019. године, гасовод је дугачак 77 километара допрема течни природни гас (ЛНГ) из Финске у Естонију и има годишњи капацитет од 2,6 милијарди кубних метара.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков описао је инцидент као "узнемирујући" и рекао да је напад на гасоводе Северни ток у септембру 2022. године представио опасан преседан.

Цене гаса у Европи порасле су у уторак за чак 12,7 одсто, достигавши највиши ниво у претходне две недеље. Најновији скок приписује се вестима о гашењу "Балтик конектора", као и заустављању производње на гасном пољу у Израелу од стране америчког енергетског гиганта "Шеврон".

image