Свет

Насилна реторика с којом се суочавао Трамп пре атентата: "Уклоните га, одсеците му главу"

Амерички председник Џо Бајден осудио је атентат на Трампа, изјавивши да "нема места за ову врсту насиља у Америци". Међутим, откако је Трамп победио на изборима 2016. године, он се суочава са сталним претњама чланова Бајденове странке и њихових савезника у медијимa
Насилна реторика с којом се суочавао Трамп пре атентата: "Уклоните га, одсеците му главу"Getty © Scott Olson

Док данас осуђују покушај убиства Доналда Трампа, његови политички противници, либерални политичари и разни стручњаци, раније су позивали на његову смрт.

Трамп је за длаку избегао смрт на предизборном митингу у Батлеру у Пенсилванији у суботу, када му је метак убице, очигледно, посекао уво док је пролетео поред главе. Убица, за којег ФБИ каже да је Томас Метју Крукс (20) убио је једног гледаоца на митингу и ранио двојицу пре него што су га убили агенти Тајне службе.

Амерички председник Џо Бајден осудио је атентат на Трампа, изјавивши да "нема места за ову врсту насиља у Америци". Међутим, откако је Трамп победио на изборима 2016. године, он се суочава са сталним претњама чланова Бајденове странке и њихових савезника у медијима.

"Одсеци му главу"

Познате холивудске личности реаговале су с гневом на то како је Трамп шокантно поразио Хилари Клинтон 2016. Поп икона осамдесетих Мадона је говорила да жели да "дигне у ваздух Белу кућу". Глумац и активиста Питер Фонда позвао је да се председников најмлађи син Барон "стави у кавез са педофилима", док је комичарка Кети Грифин позирала држећи макету Трампове крваве и одсечене главе.

Обраћајући се публици на британском фестивалу Гластонбери 2018, Џони Деп се запитао "када је глумац последњи пут убио председника?", додајући да је "можда сада време". Ову референцу на убиство Абрахама Линколна поновила је и бродвејска звезда Керол Кук неколико месеци касније, када је питала фотографа "где је Џон Вилкс Бут кад ти треба?"

"Уклоните га"

Говорећи за МСНБЦ након што је Трамп званично најавио своју председничку кампању прошле године, представник Ден Голдман је изјавио да његовом колеги из Њујорка не може бити дозвољено да "поново обавља јавну функцију".

"Он не само да није способан, он је деструктиван за нашу демократију, и мора бити, мора бити елиминисан", изјавио је Голдман.

Иако се Голдман касније извинио због свог избора речи, он није једини посланик демократа који је очигледно Трампу упутио претње смрћу. Представници државе Мичиген Синтији Џонсон одузели су функцију у комитету 2020. године када је упозорила Трампа и његове "трупе" да "олако ходају", иначе ће их њени "војници" - "натерати да плате".

Бивша председница Представничког дома Ненси Пелоси користила је сличну реторику прошле недеље када је изјавила да предстојећи председнички избори "нису нормални", да Трамп "мора бити заустављен" и да "не може бити председник".

Две недеље пре пуцњаве, репортер Би-Би-Сија Дејвид Аронович написао је на Иксу да би он да је председник Бајден да би пожурио и да би тражио да убију Трампа образлажући да он представља претњу по безбедност Америке. У недељу ујутру, Аронович је рекао да је обрисао твит, тврдећи да су његове речи биле "очигледно сатиричне".

Претња демократији

Бајденов одговор на суботњу пуцњаву био је недвосмислена осуда. Амерички председник, који ће се суочити са Трампом на изборима у новембру, рекао је да се "моли" за свог политичког противника и да "морамо да се ујединимо као једна нација да осудимо" политичко насиље.

"Он је претња нашој слободи. Он је претња нашој демократији. Он је буквално претња свему за шта се Америка залаже", објавили су на председниковим налозима на друштвеним мрежама.

Иако Бајден никада није експлицитно желео физичку штету свом противнику, барем један потенцијални убица је користио сличне речи да оправда своје планове да убије Трампа. Томас Велнички (77) ухапшен је јер је 2020. телефонирао америчкој полицији Капитола и претио да ће "оборити" тадашњег председника Трампа. Његов адвокат је касније рекао тужиоцима у Њујорку да је Велнички узнемирен "претњама нашој демократији које је изнео бивши председник Трамп".

Лишен заштите

Да је представник Мисисипија Бени Томпсон успео, Трамп не би имао заштиту Тајне службе на суботњем скупу. Раније ове године, Томпсон је предложио закон који би бивше председнике осуђене за кривична дела лишио заштите.

"Тај чин је изричито скројен да циља Трампа", саопштила је Томпсонова канцеларија, објашњавајући да су кривичне оптужбе бившег председника "створиле нову хитност коју Конгрес мора да реши".

Непосредно након суботње пуцњаве, један од Томпсонових службеника написао је на Фејсбуку да би стрелац требало да "добије неке часове пуцања да следећи пут не би промашио". Избрисао је пост - који су републиканци из Мисисипија назвали "одвратним" - убрзо након тога.

Међутим, у објави на друштвеним мрежама мање од месец дана раније, Бајденов тим описао је Трампа као "истинску претњу овој нацији".

image