Свет

САД: Од демократије до геронтократије

Никад није пријатно гледати срамотне испаде старијих људи, али таква је данас политика САД
САД: Од демократије до геронтократијеwww.globallookpress.com

Никад није пријатно гледати стару особу како јавно испољава старачке слабости, али то све чешће постаје главни спектакл америчке политике, пише британски "Телеграф".

У среду смо видели Мича Меконела, 81-годишњег лидера републиканске мањине у Сенату, како на конференцији за штампу застаје усред реченице. "Да ли си добро, Мич?", упитао га је његов колега, сенатор Џон Баразо из Вајоминга, али Мич је, током мучних 15 секунди, само наставио да празно гледа испред себе.

Светла су била упаљена, испод њих је стајао сенатор Меконел, али "никога није било код куће." Пажљиво су га одвели и касније су га чак и вратили, инсистирајући да је са њим "све у реду".

Међутим, јасно је да није: 81-годишњи Мич Меконел је пао у марту и доживео потрес мозга. Сваком је јасно да он припада бројним америчким политичким лидерима који су напросто превише стари да би водили једну суперсилу.

Америчка демократија уопште није смешна

Америчка геронтократија није нимало смешна. Риба, каже се, смрди од главе. Сви знају и да са америчким 80-годишњим врховним командантом Џозефом Бајденом нешто није како треба. Не прође ни једна недеља а да јадни стари Џо не буде ухваћен у некој старачкој неподопштини. Претпрошле недеље се заборавио грицкајући бебино раме. Пошто често пада, сада користи посебно степениште како би ушао у авион.

Осим тога, он редовно чита упутства за понашање са телепромптера и често се губи усред реченице.

Бајденове присталице тврде да он од детињства пати од говорне мане. Ипак, очигледно је да су председникови проблеми много дубљи. Бајден дрема на међународним конференцијама. Када се изгуби, морају да га одведу са сцене, јер он очигледно нема појма где се налази. Републиканци, помало непажљиво, деле те учестале Бајденове испаде по друштвеним мрежама.

Јучерашња епизода са Мичом Меконелом показује да се геронтократски суноврат Вашингтона односи на обе партије. "Велика стара странка", како називају републиканце, на много начина оправдава своје име. Чак Грасли, садашњи републикански председник Сената, сада има 89 година. 

Доналд Трамп, највећи фаворит за републиканског председничког кандидата, следеће године напуниће 78 година. Да ли неко мисли да, уколико се врати у Белу кућу, уместо њега неће проговорити његове године?

Демократе ипак предњаче

Ипак, када је реч о геронтократији, демократе на челу са Бајденом далеко су одмакли испред републиканаца. Осамдесеттрогодишња Ненси Пелоси, која од недавно више није председавајућа Представничког дома, вероватно је имала много пластичних операција, али то не може да сакрије чињеницу да се и она често губи у говорима.

Њена блиска пријатељица, сенаторка Дајан Фајнштајн из Калифорније, која сада има 90 година, везана је за инвалидска колица и није сасвим способна да комуницира.

Још једна конгресменка из Калифорније је Максин Волтерс, која има 84 године, и верује да ју је сам Бог послао да заустави Доналда Трампа. Ипак, она је још 2017. изјавила да је руски председник Владимир Путин извршио инвазију на Кореју.

Нису само старе особе те који се боре са когнитивним способностима. Камала Харис, 58-годишња потпредседница САД, често има проблем да састави кохерентне реченице. Џон Фетерман, млађи сенатор из Пенсилваније, има само 53 године, али је прошле године уочи избора доживео озбиљан мождани удар. Уопште није јасно да ли се опоравио.

Укратко, највећом светском суперсилом владају људи о којима би требало да брину други. Америка је још релативно млада земља, која нема ни 250 година. Ипак, превише америчких политичара заправо су древни диносауруси. Било би боље за читав свет да их све сместимо у старачки дом.

image