Свет

"Аксиос": Политика се увукла у све, Америка се игра с ватром

Улазак политике у све сфере друштва довео је до пораста насиља у САД
"Аксиос": Политика се увукла у све, Америка се игра с ватром© Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Покушај убиства бившег председника Трампа био је шокантан, али не и изненађујући, пишу у својој колумни за "Аксиос" оснивачи овог медија Џим Вандехеј и Мајк Ален.

"Сви су то видели, осећали и предвиђали. Неки се за то чак и активно залагали на друштвеним мрежама и ТВ-у. Сада се десило... Опет. И поново. Обавештајни званичници упозоравају да ће се догодити још много тога", наводе аутори колумне додајући да се у Америци све претворило у политику што је у крајњој тачки и отворило могућност за "овако неописиво насиље".

Вандахеј и Ален подсећају да Америка свему томе сведочи још "од лудака који пуца у главу члана Конгреса", преко пуцњаве на члана Конгреса који је играо бејзбол и насиља 6. јануара (упада у Конгрес), па све до "лудака који је претукао мужа Ненси Пелоси".

"Сада је само неколико центиметара делило Трампа од убиства. Реакције великог броја људи показују да је мало вероватно да ће доћи до хлађења атмосфере, будући да су за само неколико момената истакнути републиканци већ окривили Бајдена, тајну службу, медије… Истакнуте демократе окривиле су за покушај убиства Трампову реторику", подсећају аутори колумне.

Они наводе да се политика увукла у све, и да је због тога све више људи на ивици.

"Политика је некада била углавном ограничена на политичке професионалце и ентузијасте. Сада су сви умешани: извршни директори (Илон Муск), инвеститори (Дејвид Сакс и Рид Хофман), глумци (Џорџ Клуни), спортске звезде (Арон Роџерс)…", додају.

Постоји, наводе, и "бомбастична пристрасност друштвених медија" на којима "најгласнији, најпровокативнији, најратоборнији гласови одјекују најгласније на већини платформи".

А још један од разлога због којих ситуација кулминира и све је више насиља, јесте и питање егзистенције – јер обе стране изборе представљају као битку за Америку и читаво човечанство.

"Последњих годину дана, највиши државни званичници су нам говорили да је насиље у породици, посебно након избора, јасна и присутна опасност за Америку. Они то виде у објавама на друштвеним мрежама, телефонским претњама које стижу члановима Конгреса и кандидатима и подацима унутрашње безбедности. Сада је то видљиво и у покушају убиства председничког кандидата", закључују оснивачи "Аксиоса" у тексту под називом "Иза завесе: Америка се игра с ватром".

image