Свет

Собе за мучење, деца са "калашњиковима": Нова реалност Европе у стиску нарко-банди

Увоз кокаина и извоз екстазија достигли су рекордне бројке у 2022, упозоравају европски званичници
Собе за мучење, деца са "калашњиковима": Нова реалност Европе у стиску нарко-бандиGetty © John Keeble

Огромна трговина наркотицима широм Старог континента подстакла је ниво насиља без преседана, са децом која пуцају на другу из АК-47, адолесцентима који истоварају кокаин из лука и собом за мучење у холандској шуми.

Ово је нова реалност Европе преплављене рекордним бројем наркотика, пише "Политико". Тржиште дроге које сада вреди десетине милијарди евра подстиче зараћене банде да примењују "невиђене" нивое насиља, упозоравају званичници.

Европска агенција за спровођење закона, Еуропол, и Европски центар за праћење дрога и зависности од дрога (ЕМЦДДА) представили су најновији преглед европског тржишта дрога, које процењују на око 30 милијарди евра годишње. Увоз кокаина и извоз екстазија достигли су рекордне бројке у 2022. Највећи део насиља је повезан са кокаином и канабисом, наводе агенције.

Иако власти нису пружиле статистичке податке о размерама проблема, Алексис Гуздил, директор ЕМЦДДА, рекао је да Европа сада види ниво насиља у вези са дрогом сличан оном у Централној Америци. "То је део свакодневне стварности у Европској унији", рекао је он.

"Ово никада раније нисмо видели. То је коришћено у Латинској Америци, али не и у ЕУ. Чак смо нашли и собе за мучење у ЕУ", рекла је извршна директорка Европола Кетрин Де Бол алудирајући на откриће такозваних контејнера за мучење у близини луке Ротердам 2020. 

Оно што званичнике брине више од соба за мучење је "старост" људи који раде на илегалним тржиштима. Банде у Марсеју све више ангажују адолесценте, што доводи до тога да се деца међусобно убијају калашњиковима. Власти у лукама Антверпен и Ротердам ухватиле су десетине адолесцената који су били плаћени да изваде кокаин из контејнера.

"Читаве породице живе од прихода које добијају од младих људи који раде за криминалне групе", каже Де Бол.

Како одговорити?

Док неки политичари позивају на строже казне, други тврде да забрана дрога једноставно не функционише и да је дошло време да се легализује тржиште.

Белгија и њено председавање Саветом ЕУ усмерили су Европу на традиционалнији пут, фокусирајући се на пооштравање безбедности у лукама и јачање сарадње са приватним сектором кроз новостворену Европску алијансу лука.

Белгијска министарка унутрашњих послова Анелис Верлинден отпутовала је у фебруару у Боливију, где је потписала заједничку декларацију са земљама Латинске Америке о "ефикасном бављењу свим аспектима глобалног питања дроге" у наредних пет година.

Међутим, неке латиноамеричке земље — међу којима су Колумбија и Еквадор — сугеришу да би европски лидери требало да се позабаве локалним приликама будући да градови попут Брисела, Амстердама, Лисабона и Тарагоне имају међу највишим стопама употребе кокаина по глави становника на свету, према подацима ЕМЦДДА.

То је одговорност које Европљани треба да буду свесни, рекао је Гуздил и нагласио да корисници дрога не треба нужно да буду третирани као криминалци. "Није време за покретање борбе против потрошача. То је борба да бисмо заштитили наше грађане", рекао је он.

image