Свет

Снајперски тим локалне полиције био стациониран у згради са које је пуцано на Трампа?

Различите локалне полицијске агенције имале су задатак да обезбеде подручје изван терена "Батлер фарм шоуа" где је Трамп говорио
Снајперски тим локалне полиције био стациониран у згради са које је пуцано на Трампа?Getty © Anna Moneymaker

Снајперски тим локалне полиције био је стациониран у згради са чијег крова је Томас Крукс пуцао на Доналда Трампа, преноси "Њујорк пост" позивајући се на речи извора из полиције.

Поменуту зграду - фабрику "АГР Интернешенел инц." у Батлеру у Пенсилванији - користила је локална полиција као "стражару" за снајперисте из које су осматрали потенцијалне претње, док је бивши председник говорио на бини само 130 метара даље, пише амерички лист.

Према речима извора, припадници полиције су током пуцњаве били у објекту, али не и на крову.

Подсећања ради, Крукс је успео неометано да се попне кров зграде, након чега је испалио осам хитаца из полуаутоматске пушке АР-556, погодивши Трампа у уво, убивши једног и ранивши још двоје његових присталица.

Како се наводи, локална медијска кућа ВПКСИ је прва известила да је атентатор примећен на згради чак 26 минута пре него што је отворио ватру, а један полицајац из Јединице за хитне случајеве округа Бивер је успео и да фотографише нападача пре пуцњаве.

Извори из полиције су за "Њујорк пост" изјавили да до синоћ није било познато да ли је неко од локалних полицијских службеника - који су имали задатак да обезбеде прстен изван поседа на ком се одржавао догађај - био у стању да упозори Тајну службу о присуству стрелца.

Лист даље пише да се један од полицајаца из града Батлера попео на рамена свом колеги како би проверио кров зграде неколико тренутака пре пуцњаве, али је устукнуо јер је Крукс уперио пушку у њега. Према речима службеника полиције из Батлера, задатак обезбеђивања простора на ком се одржавало скуп био је додељен Државној полицији Пенсилваније, која није хтела да коментарише наводе "Њујорк поста".

Различите локалне полицијске агенције имале су задатак да обезбеде подручје изван терена "Батлер фарм шоуа" где је Трамп говорио, а представник Тајне службе Ентони Гугљеми истакао је да су локалне агенције биле одговорне за подручје из ког је атентатор отворио ватру.

Извори из полиције су за амерички лист рекли и да су зграду прегледали полицајци пре догађаја и да је локални снајперски тим користио велико постројење као одмаралиште и осматрачницу, али да се није попео на кров током догађаја, "вероватно због забринутости да би то ометало рад снајпериста Тајне службе".

Комшије које живе поред простора где је одржан скуп су раније рекли за да их полиција никада није контактирала да поставе обезбеђење у данима који су претходили догађају, а фотографије из тог подручја показују да су капије објекта у који се атентатор ушуњао биле у потпуности затворене.

"Нико ме није контактирао. Нико. Нико ме није звао, нико није стао овде", рекла је Валери Фенел, чије имање се граничи и са фармом и са фабриком АГР.

Као што је већ познато, на снимку атентата може се видети да је снајперски тим Тајне службе, позициониран иза Трампове говорнице који је ликвидирао Крукса, уперио своје пушке у атентатора (или бар у његовом правцу) много пре него што је он пуцао на бившег председника, иако остаје нејасно да ли су га видели.

Како наводи "Њујорк пост", ни Полиција града Батлера, ни Државна полиција Пенсилваније, ни Јединица за хитне случајеве округа Бивер нису одговорили на захтев за коментар, док је прва од наведених кратко изјавила да подручје фабрике АГР није било у њиховој надлежности.

image