Свет

Након Летоније, и Литванија забранила опозициону руску телевизију "Дожд"

Балтичким земљама Руси не одговарају чак ни ако су против власти у Москви
Након Летоније, и Литванија забранила опозициону руску телевизију "Дожд"www.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Након Летоније, и Литванија је донела одлуку о забрани руске опозиционе телевизије "Дожд" (Киша), објавило је локално тело за регулацију медија.

Овај канал до сада је имао дозволу за емитовање на територији читаве Европске уније, али то више неће бити случај, објавила је Комисија за радио и телевизију Литваније (ЛРТК), а пренела Литванска радио телевизија ЛРТ.

Летонија је раније ове недеље телевизију "Дожд" забранила зато што, како они тврде, садржај који она објављује представља "претњу по националну безбедност и јавни ред", објавила је летонска агенција за регулацију медија НЕПЛП.

Неколико дана пре забране, НЕПЛП је руску телевизију казнио са 10.000 евра због приказивања мапе на којој је Крим представљен као део Русије, као и због тога што је руску војску назвала "наша армија".

Телевизија "Дожд", која постоји од 2010. године, позната је по критичком ставу о руским властима. Русија је у марту забранила рад овог медија због наводног ширења "намерних лажи" о руској специјалној војној операцији у Украјини. Многи њени запослени након тога су напустили Русију, а емитовање програма је настављено средином јуна из студија у Риги.

Телевизија "Дожд" недавно је отпустила једног од својих водитеља након што је он дао изјаву коју су критичари протумачили као пружање подршке руској војсци. Главни уредник тог канала оградио се од његових изјава, а нагласио је и да је та телевизија преносила вести о наводним "руским ратним злочинима" у Украјини.

Одлука летонског регулаторног тела наишла је на критике Кремља, чији је портпарол Дмитриј Песков слободу медија на Западу назвао "илузијом", али и "Репортера без граница".

Портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова критиковала је лицемерје Запада, који је наводно забринут због "цензуре слободних медија у Русији", али одбија да коментарише одлуке летонских власти.

image