Свет

Руску "независну" телевизију забранили чак и противници Кремља

Због представљања мапе на којој је Крим део Русије, Летонија одузела дозволу за рад телевизији Дожд
Руску "независну" телевизију забранили чак и противници Кремљаwww.globallookpress.com © Виктор Лисицын

Летонија је одузела дозволу за емитовање руској опозиционој телевизији у егзилу Дожд (Киша), оптуживши је за подршку Москви, пише АФП.

Телевизија се преселила у Ригу у јулу након што је почетком марта блокирана у Русији, убрзо након почетка специјалне војне операције у Украјини.

Они су на Твитеру одговорили да су оптужбе "неправедне и апсурдне" и поручили да ће престати са кабловским емитовањем, али да ће остати на Јутјубу.

Оптужбе које је изнела летонска радиодифузна агенција укључују представљање мапе на којој је Крим део Русије, позив гледаоцима да помогну опремање руске војске на фронту, као и одсуство превода на летонски у информативним емисијама.

Од почетка сукоба у Украјини, у Летонији је порастао страх од Москве, тврди АФП. Заправо, реч је о балтичкој земљи која се граничи са Русијом и чија четвртина популације говори руски.

Илузија је да је негде боље него код куће

Одлуку летонског регулатора осудили су "Репортери без граница", за које је Летонија "недостојна европске земље која брани слободу штампе".

"Цензура независних руских медија подрива напоре у борби против пропаганде Кремља, што је циљ и летонских власти", наводи се на сајту организације.

Москва је ту одлуку прокоментарисала "релативно неутралним тоном".

"Неки људи увек мисле да је негде другде боље него код куће, да на другим местима има слободе, а код куће је нема. Дожд је пример да је то само илузија", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс избегао је да коментарише одлуку Риге и подсетио на "импресивну улогу Летоније која је пружила истините и објективне информације о размерама руске бруталности у Украјини".

Дожд ће "престати са емитовањем 8. децембра", написао је на Твитеру Иварс Аболинс, председник надлежног тела за електронске медије и нагласио да "сви морају поштовати летонске законе".

Телевизија Дожд основана је 2010. године и била је опозициона телевизија у Русији, преноси француски "Фигаро" и додаје да је циљ ове станице у Риги био "пружање независних информација и борба против пропаганде Кремља".

image
VV inauguration
banner