Свет

Традицијом против инсеката: Мађарска у сукобу са ЕУ и због хране

Предлог Будимпеште да се заштити европска кулинарска традиција подржали су министри пољопривреде Италије и Аустрије
Традицијом против инсеката: Мађарска у сукобу са ЕУ и због хранеGetty © Friso Gentsch/picture alliance via Getty Images

Министри ЕУ су расправљали о ноти мађарског председништва, у којој се Будимпешта залаже за заштиту европске кулинарске традиције од такозване нове хране, преноси сајт "Еурактив".

Министри пољопривреде Шпаније и Немачке су се у понедељак, на састанку Савета за пољопривреду и рибарство (Агрифиш) у Бриселу, изјаснили против става Мађарске о "новој храни".

Будимпешта се, како се тврди у овој ноти, залаже за заштиту европске кулинарске традиције од "нове хране", што је термин који обухвата прехрамбене производе од инсеката или биљних замена за млечне производе и месо.

На иницијативу Будимпеште, министри пољопривреде ЕУ су у понедељак разговарали о томе да ли инсекти, биљна храна или месо узгојено у лабораторији представљају опасност по европске кулинарске традиције.

Према подацима Европске комисије, потрошња вегетаријанских алтернатива месу и млечним производима од 2011. године повећана је пет пута. До сада је ЕУ одобрила продају производа од четири врсте инсеката, а у плану је да одобри још осам.

Шпански министар пољопривреде и члан Савета за пољопривреду и рибарство Луис Планас изјавио је да заштита традиционалног кулинарства не би требало да представља изговор за одустајање од иновација у производњи хране.

Потрошач је, на концу, увек у праву, рекао је Планас. "Ако потрошач жели нове производе, ми треба да његове жеље узмемо у обзир", нагласио је, али такви производи треба да буду јасно декларисани, "без обмањивања потрошача".

Употреба термина "кобасица", "бифтек" или "млеко" за производе од биљних замена отворила је многа питања у земљама чланицама и стигла до највишег суда ЕУ.

Такође, шпански министар страхује да би одбијање Будимпеште да прихвати новине могло да се прошири и на усеве произведене коришћењем нових геномских техника (НГТ).

Међутим, неке земље чланице ЕУ подржале су став Мађарске.

Аустријски министар пољопривреде Норберт Точниг, који је члан Европске народне партије десног центра, изјавио је да би ЕУ требало да обезбеди "висок квалитет, традиционалну и регионалну производњу хране".

Точниг је додао да постојање "породичних фарми превазилази пуку производњу хране". Он сматра да питање меса узгојеног у лабораторији треба да постане предмет свеобухватне процене ризика, залажући се за јасно декларисање оваквих производа.

Италијански министар пољопривреде Франческо Лолобриђида је подржао залагање Будимпеште за традиционалну производњу хране и поновио да се Италија противи прављењу вештачког меса.

"Не ради се само о храни, већ и о заштити земље, животне средине, културе, традиције и квалитета живота", истакао је италијански министар.

Мађарска поново отвара и преговоре о НГТ, пренео је "Еурактив", укључујући и она питања о којима је већ раније постигнут договор, попут изузећа у погледу следљивости и декларисања.

image