Свет

Јеловник "Вашингтон поста": Мрави, зрикавци, скакавци уместо шницли

На Западу су све заступљенији медијски наводи који заговарају једење инсеката, а међу њима предњачи амерички лист
Јеловник "Вашингтон поста": Мрави, зрикавци, скакавци уместо шницлиwww.globallookpress.com © Siegfried Grassegger

Присталице и промотери зелене агенде велики проблем виде у постојању сточног фонда – јер краве, овце, козе испуштају гасове који изазивају ефекат стаклене баште. Међутим, проблем се неће решити докле год људи конзумирају месо, па их треба научити да су инсекти много хранљивији и укуснији.

Кампању једења инсеката врло вредно спроводе на Западу, а међу медијима који се залажу за то предњачи "Вашингтон пост", који је поново позвао Американце да им бубе постану главна храна, тврдећи да ће прелазак с говедине, свињетине или пилетине на јестиве инсекте допринети очувању животне средине.

Треба "само" убедити људе да су бубе храна

У опсежном тексту "Пост" износи разне чињенице које треба да охрабре људе да превладају гадљивост и прихвате нову храну. Јер "узгајани инсекти производе далеко мање гасова стаклене баште и захтевају много мање земље и воде него стока".

"Већ две милијарде људи једе инсекте", истиче "Пост", "махом у деловима Африке, Латинске Америке и Азије. Пракса датира миленијумима уназад."

Иако је тај јеловник сасвим стран у Европи и САД, амерички лист је уверен да инсекти могу постати уобичајена храна уколико би се становништво едуковало, додајући да гађење нестаје када људи заиста окусе инсекте.

Чак преноси речи једног кувара, оснивача организације "посвећене повећању поштовања према јестивим инсектима" "Бруклин багс", а који се посветио демонстрацијама кувања инсеката и дегустације истих у школама, на универзитетима и у музејима да – када људи пробају млевене инсекте, често су спремни да пређу на целу бубу.

Занимљиво је да се на "Амазону" већ могу купити усољени мрави, а протеинске плочице од зрикаваца на располагању су у швајцарским продавницама.

Власник "Амазона" Џеф Безос уједно је и власник "Вашингтон поста", а повезан је и са Светским економским форумом Клауса Шваба, водећим промотером зелене агенде.

Један од главних заговорника зелене агенде Бил Гејтс, на пример, проповеда исхрану базирану на вештачком месу као меру заштите животне средине. У исто време Гејтс је постао највећи власник обрадивог пољопривредног земљишта у Америци.

"Рећи људима да би требало да једу више инсеката јер је то добро за њих и/или добро за планету, изгледа да не утиче много на њихово понашање", закључује за "Вашингтон пост" експериментални психолог и гастрофизичар Чарлс Спенс са Универзитета Оксфорд у Енглеској.

image