Свет

Јапан не може да повећа производњу ракета за "патриот": "Мицубишију" потребна нова постројења

Сметње у производњи заправо показују изазове са којима се Вашингтон суочава током укључивања индустријске помоћи савезника у своје сложене ланце снабдевања
Јапан не може да повећа производњу ракета за "патриот": "Мицубишију" потребна нова постројењаGetty © Frank Hammerschmidt/picture alliance

План САД да користе јапанске фабрике не би ли повећале производњу ракета за систем ПВО "патриот - које користи Украјина како би спречила руске ракетне нападе - одлаже се због недостатка кључних компоненти које производи "Боинг", преноси Ројтерс позивајући се на неименоване изворе.

Како се наводи, јапанска компанија "Мицубиши хеви индустриз" (МХИ) већ производи 30 ПАЦ-3 ракета сваке године по лиценци добијеној од "Локид Мартина" и може повећати тај број на око 60, рекла су за британску агенцију два званичника јапанске владе и два извора из одбрамбене индустрије.

Истовремено, САД се надају да ће повећати производњу са око 500 на 750 ових ракета годишње што је пре могуће, изјавила је за Ројтерс особа упозната са програмом.

Међутим, никакво ширење производње у Јапану неће бити могуће без додатне испоруке глава за самонавођење, које наводе ракете у последњим фазама лета, сматрају горепоменути извори.

"Можда ће бити потребно неколико година пре него што МХИ буде у стању да повећа стопу производње због ових недостатака", наводи један од њих.

Сметње у производњи које су присутне у Јапану, заправо показују изазове са којима се Вашингтон суочава током укључивања индустријске помоћи савезника у своје сложене ланце снабдевања.

Ројтерс подсећа и да је "Боинг" прошле године почео са повећањем капацитета своје фабрике за производњу глава за самонавођење у САД, како би повећао производњу за 30 одсто, али нове производне линије неће бити у функцији све до 2027. године.

Такође, наводи се да ова компанија протекле године није саопштила колико је произведено, али је за британску агенцију напоменула да је управо испоручила своју 5.000. главу за самонавођење. Представник "Боинга" је потом питања преусмерио на "Локид мартин" - главном произвођачу ракета.

Из ове компаније су поручили да повећавају производњу ракета за "патриот" у САД са 500 на 650 до 2027. године, а вреди подсетити да свака од њих кошта око четири милиона.

"Локид Мартин" и "Боинг" (можда) могу, али "Мицубиши" сигурно не може да повећа производњу

Према писању Ројтерса, чак и да на располагању буде довољан број глава за самонавођење, повећање годишње производње ПАЦ-3 у Јапану на више од 60 захтевало би да МХИ изгради додатне производне капацитете.

У свом плану за 2022. да удвостручи војну потрошњу, јапанска влада је рекла да ће понудити финансијску помоћ одбрамбеним компанијама које желе да прошире производњу. Те субвенције се, међутим, односе само на опрему намењену снагама за одбрану земље, али не и на извоз.

То значи да би за изградњу нове фабрике (или проширење већ постојеће) за производњу ПАЦ-3, новац морали да издвоје или МХИ или САД, а ради се о неколико десетина милиона долара или више, изјавио је саговорник из јапанске владе.

"Индо-Пацифик је област на коју су САД веома фокусиране, а наши савезници и стратешки постављени капацитети у региону су кључно значајни за подршку одвраћању и одржавању спремности", поручују из "Локид Мартина", преусмеравајући питања о производњи ПАЦ-3 у Јапану на МХИ, јапанску и америчку владу.

Министарство одбране Јапана и МХИ су одбили да коментаришу све наводе о проблемима производње ракета за "патриоте", док је званичник америчког Министарства одбране изјавио да је потписивање уговора вредног 4,5 милијарди долара са америчком војском - главним корисником система "патриот" - у јуну означило почетак повећања производње и ракета и глава за самонавођење.

Такође, наводи се да би министри спољних послова и одбране Јапана и САД требало да се састану у Токију овог месеца ради разговора за које се очекује да ће укључити продубљивање индустријске сарадње у области одбране, као и да ће "патриот" бити кључан део тог процеса.

Као што се може закључити, упркос помоћи савезника, уска грла у ланцу снабдевања додатно компликују напоре Вашингтона да Кијеву испоручи потребну количину муниције, укључујући и ракете за системе ПВО, а решавање ових проблема захтева издвајање додатних финансијских средстава.

image