Свет

Кипар обележава 50 година од турске инвазије

Христодулидес је рекао да је Турска и даље одговорна за кршење људских права и међународног права, додајући да Кипар мора поново да буде уједињен
Кипар обележава 50 година од турске инвазијеGetty © Kostas Pikoulas/NurPhoto

На Кипру се данас обележава 50 година од турске инвазије, због чега су се широм ове острвске државе јутрос у 5.30 часова огласиле сирене за ваздушни напад, означавајући време када је почела турска инвазија 1974. године, преноси "Сајпрус мејл".

"Ово је тежак дан за све. Дан сећања, дан за одавање почасти свима који су се борили и жртвовали да би Република Кипар могла да постоји данас", изјавио је кипарски председник Никос Христодулидес током комеморације погинулима у Кокинотримитији.

Христодулидес је рекао да је Турска и даље одговорна за кршење људских права и међународног права, додајући да Кипар мора поново да буде уједињен.

Догађајима који ће се одржати на јужном делу острва - укључујући откривање спомен-обележја палим борцима, богослужења и скуп у Председничкој палати - ће први пут присуствовати и грчки премијер Киријакос Мицотакис.

Истовремено, турски председник Реџеп Тајип Ердоган борави данас на северу Кипра, који су Турци окупирали, где је присуствовао обележавању 50 година од инвазије и слављеничкој војној паради у Северној Никозији, којом је обележено оно што Турска описује као "операцију за мир и слободу".

image