Србија и Балкан

Амбасадор Кипра: Поштујемо суверенитет и територијални интегритет Србије

Приступање Србије ЕУ за Кипар представља предуслов за учвршћивање стабилности у региону Балкана, која је уско повезана са безбедношћу и стабилношћу Европе, каже амбасадор Андреас Фотију
Амбасадор Кипра: Поштујемо суверенитет и територијални интегритет СрбијеGetty © Danil Shamkin/NurPhoto

Амбасадор Републике Кипар Андреас Фотију изјавио је да Кипар поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, и подржава европски пут Србије и њену пуну интеграцију у Европску унију, а да је те познате ставове Кипра "веома важно изнова понављати, нарочито у тренутним околностима".

Амбасадор Фотију рекао је да жели да истакне чврст принципијелан став Србије у вези са решавањем кипарског питања на основу уговореног оквира Уједињених нација и међународног права.

Како каже, био би пропуст када не би изразио захвалност Кипра за овај чврст и непоколебљив став који Србија изражава на разне начине.

"На сличан начин, влада Републике Кипар у свакој прилици понавља принципијелне ставове у вези са поштовањем суверенитета и територијалног интегритета Србије, као и снажну подршку Кипра европском путу Србије и њеној пуној интеграцији у ЕУ. Ови наши ставови су познати, али је веома важно да се изнова понављају, нарочито у тренутним околностима", истакао је Фотију у интервјуу објављеном у "Политици".

Према његовим речима, приступање Србије ЕУ за Кипар представља предуслов за учвршћивање стабилности у региону Балкана, која је уско повезана са безбедношћу и стабилношћу Европе.

Фотију је рекао да се ове године обележава пола века од турске инвазије на Кипар и додао да је у питању 50 година непрекидне, нелегалне окупације и пет деценија поделе, у којима се Кипар бори за успостављање правде, за слободу и крај војне окупације.

"Наш циљ остаје постизање праведног и одрживог решења кипарског проблема, заснованог на релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација и европским нормама. Постизање решења, без анахроних гаранција трећих земаља и окупационих трупа. Тражимо решење које ће поново ујединити Кипар и које ће нам омогућити да искористимо пун потенцијал наше земље као државе чланице ЕУ", изјавио је амбасадор.

Фотију је оценио да именовање личног изасланика генералног секретара УН Марије Анхеле Холгин Куелар, која је управо завршила свој први круг контаката на Кипру, отвара нове прилике након неколико година стагнације.

Како је навео, постојање повољне, позитивне климе представља веома важну ставку и неопходан предуслов за мировни процес.

"Нажалост, на терену се и даље суочавамо са узастопним изазовима и прекршајима на разним местима у тампон-зони. На ове изазове реагујемо сталожено и суздржано. Наш циљ остаје стварање позитивне климе која ће потпомогнути напоре за постизање напретка", рекао је Фотију.

У том контексту, како је истакао, председник Републике Кипар је у циљу стварања позитивне климе недавно најавио мере за даљу подршку заједници кипарских Турака, како би се створили услови који ће потпомогнути процес поновног уједињења.

"Турска је одлучујући, али и веома непредвидив фактор, јер ће њен став утицати на крајњи исход. Истовремено, тражимо активнију улогу ЕУ у процесу, која би могла да функционише као допуна и појачање УН", навео је Фотију.

Амбасадор је рекао и да је Кипар Србији, у том контексту, дубоко захвалан.

"Дозволите ми да и јавно изразим дубоку захвалност Србији за солидарност и пуну и непрекидну подршку суверенитету, независности и територијалном интегритету Републике Кипар, као и нашим напорима за праведно и мировно решење кипарског питања. Хтео бих, такође, да изразим дубоку захвалност и признање Кипра за допринос српског народа кроз вишегодишње присуство српског контингента у мировним снагама УН на Кипру", истакао је Фотију.

image