Свет

САД у страху: Иран може за неколико недеља да направи нуклеарно оружје

Државни секретар Сједињених Држава Ентони Блинкен је нагласио да Иран за сада "није произвео само оружје, али то је нешто што се, наравно, прати веома, веома пажљиво"
САД у страху: Иран може за неколико недеља да направи нуклеарно оружјеGetty © Yannis Kontos/Sygma

Иран може да направи нуклеарно оружје у року од неколико недеља или чак дана, изјавио је државни секретар САД Ентони Блинкен.

Подсећања ради, Техеран је повећавао своје залихе уранијума, скоро довољно обогаћеног за прављење нуклеарног оружја, од када су се САД једнострано повукле из нуклеарног споразума са Ираном 2018. године.

У очигледном нападу на републиканског председничког кандидата Доналда Трампа, који је предводио повлачење САД из споразума, Блинкен је на Аспеновом безбедносном форуму рекао да је Иран драматично смањио време потребно за производњу фисионог материјала потребног за израду нуклеарне бомбе.

"Након што је нуклеарни споразум одбачен, уместо да буде најмање годину дана далеко од способности производње фисионог материјала за нуклеарно оружје, Иран је сада вероватно недељу или две од тога", рекао је Блинкен.

Нагласио је да Иран за сада "није произвео само оружје, али то је нешто што се, наравно, прати веома, веома пажљиво".

Секретар је напоменуо да би Иран могао да покаже да је озбиљан у вези са споразумом са САД о нуклеарним питањима, тако што би "зауставио напредовање у послу који је радио", тј. нуклеарном програму, и додао да ће Вашингтон наставити да појачава санкције на Техеран, како би га натерао да "промени своје понашање".

Према извештају Међународне агенције за нуклеарну енергију УН из маја 2024, Иран има више од 140 килограма уранијума обогаћеног до 60 одсто, а да би се користио у нуклеарном наоружању, мора бити обогаћен 90 одсто.

Према нуклеарном споразуму из 2015. који је Иран потписао са неколико светских сила, укључујући САД, Техеран се обавезао да ће задржати своје обогаћивање уранијума на 3,67 одсто.

Након повлачења САД из споразума, тадашњи председник Доналд Трамп је рекао да се повукао из њега јер је "катастрофалан" будући да није спречио Иран да добије нуклеарно оружје. Техеран је, међутим, доследно тврдио да то не планира и да је његов нуклеарни програм само у мирољубиве сврхе.

Администрација америчког председника Џоа Бајдена месецима је покушавала да оживи овај споразум, али су преговори заустављени. Конкретно, Иран је тражио гаранције од САД да неће одустати од споразума у ​​будућности.

image