Свет

Поморска мисија Иранске револуционарне гарде: "Шехид Махдави" прешао екватор

Након преласка екватора, прекоокеански брод 'Шехид Махдави' Ратне морнарице Иранске револуционарне гарде ушао је у јужну хемисферу планете Земље, пренео је Тансим
Поморска мисија Иранске револуционарне гарде: "Шехид Махдави" прешао екваторGetty © Iranian Army/Handout/Anadolu Agency

Поморске снаге Иранске револуционарне гарде по први пут су покренуле мисију на великој удаљености од обале, у склопу које је брод "Шехид Махдави" прешао екватор и ушао у јужну хемисферу планете Земље, преноси Тансим.

"Након преласка екватора, прекоокеански брод 'Шехид Махдави' Ратне морнарице Иранске револуционарне гарде ушао је у јужну хемисферу планете Земље. Што се тиче пређене дистанце и врсте мисије, ово је прва поморска мисија Револуционарне гарде на великој удаљености", наводи поменута агенција.

Подсећања ради, у питању је један од иранских носача дронова настао конверзијом теретног, тј. брода за превоз контејнера, ког одликује широка и пространа палуба. У оперативну употребу уведен је у марту 2023. године

Према доступним информацијама "Махдави" је опремљен тродимензионалним радаром са фазном антенском решетком, противбродским, противподморничким и ракетама за ПВО, напредним комуникационим уређајима и средствима за електронско ратовање. Такође, поред беспосадних ваздухоплова, на овај носач је могуће стационирати хеликоптере и десантне чамце за амфибијске операције.

image