Свет

Амерички бомбардери Б-52Х у оквиру вежбе надлетали ваздушни простор Финске

У вежби су учествовала и два авиона за допуну горива КЦ-135 и један авион за допуну горива у ваздуху КЦ-46, сва три такође из САД
Амерички бомбардери Б-52Х у оквиру вежбе надлетали ваздушни простор ФинскеGetty © USAF

Финска војска саопштила је данас да су два америчка бомбардера Б-52Х прелетала њен ваздушни простор у оквиру вежбе летења, након чега су напустили фински ваздушни простор преко града Пори на југозападу земље.

У вежби су учествовала и два авиона за допуну горива КЦ-135 и један авион за допуну горива у ваздуху КЦ-46, сва три такође из САД.

Како наводи фински јавни сервис Иле, бомбардери Б-52Х су способни да изводе широк спектар мисија, укључујући испаљивање двадесет крстарећих ракета са нуклеарном бојевом главом.

Раније данас руско Министарство одбране саопштило је да су руски борбени авиони МиГ-29 и МиГ-31 пресрели америчке стратешке бомбардере Б-52Х, који су се приближавали државној граници изнад Баренцовог мора.

"Руске борбене посаде идентификовале су ваздушни циљ као пар стратешких бомбардера Б-52Х америчког ваздухопловства. Како су се руски ловци приближавали, амерички стратешки бомбардери су почели да се удаљавају од државне границе (ваздушног простора) Руске Федерације", пише Министарство одбране.

Након успешно обављене акције и спречавања нарушавања ваздушног простора Русије, руски авиони су се безбедно вратили на своје матичне аеродроме.

Из Министарства одбране додају и да је лет руских ловаца обављен у складу с међународним правилима за коришћење ваздушног простора изнад неутралних вода и уз поштовање мера безбедности.

image