Свет

Западни медији: Руске и кинеске хиперсоничне ракете без премца

Неуспели тестови уназадили су Пентагонов хиперсонични ракетни програм, док Пекинг и Москва журе напред, констатује "Вашингтон тајмс"
Западни медији: Руске и кинеске хиперсоничне ракете без премца© RIA Novosti / Alexey Kudenko

"Кина сада може да се похвали највећим светским арсеналом хиперсоничних пројектила, ракета које могу да погоде америчке циљеве нуклеарним и конвенционалним бојевим главама", рекао је у уторак Конгресу високи амерички обавештајни аналитичар, преноси "Вашингтон тајмс".

Лист у опширном извештају преноси изјаве америчких војних званичника да је Русија такође распоредила три типа маневарског наоружања "ултравелике брзине", које такође може да буде опремљено нуклеарним или конвенционалним бојевим главама, као и да је Русија испалила прве хиперсоничне ракете у Украјини, констатујући да је тај напредак подстакао страховања да су САД заостале за своја два најмоћнија противника "у критичном аспекту модерне трке у наоружању".

САД тврде да будуће ракете неће опремати нуклеарним бојевим главама?

У извештају "Вашингтон тајмса" наводи се да САД не планирају да опремају своје будуће хиперсоничне ракете нуклеарним бојевим главама, због (наводне) забринутости да би такво наоружање било "стратегијски дестабилизујуће".

"Саслушање о хиперсоничним пројектилима открило је да је неколико недавних неуспеха америчких тестова натерало Пентагон да се бори како би сустигао Кину и Русију у развоју и размештању нових ракета великих брзина, које се крећу брже од пет маха, односно пет пута брже од звука", наводи "Вашингтон тајмс".

САД као наводна мета

Обавештајни аналитичар Џефри Мекормик изјавио је тим поводом да Кина има водећи хиперсонични арсенал. Она је, према истом извору, "драматично тестирала и производила хиперсоничне ракете у последње две деценије". Према Мекормиковим речима, ове ракете могу да носе нуклеарне и конвенционалне бојеве главе и могле би да буду употребљене за ударе на САД.

"Најсмртоноснија хиперсонична ракета у Пекингу је 'дф 17', распоређена 2020. године. Она може да путује најмање 994 миље, што јој омогућава да досегне америчку војну базу и флоту у западном Пацифика", рекао је Мекормик.

Лист наводи да је Кина од 2014. спровела више тестова хиперсоничних ракета интерконтиненталног домета, укључујући тестирање обављено лета 2021. када је Пекинг, наводно, хиперсонично оружје испробао у орбити.

Мекормик је упозорио америчку јавност да ће Кина, захваљујучи својим улагањима, распоредити велики број хиперсоничних пројектила, у складу са својим плановима за изградњу снажних и модернизованих ракетних снага.

"Поред хиперсоничних једрилица, Пекинг такође активно унапређује хиперсоничне ракете са погоном заснованом на развојној 'скармџет' технологији. Нова ракета са погоном додатно ће проширити могућности хиперсоничног оружја", рекао је Мекормик.

"Вашингтон тајмс" наводи да је Кина тестирала ракету са "скармџет" погоном која се кретала брже од шест маха.

Неуспешне пробе уназадиле амерички хиперсонични програм

Амерички војни званичници рекли су током саслушања у Конгресу да Пентагон убрзава рад на хиперсоничним пројектилима који могу да буду испаљени из авиона, са копнених лансера, разарача или подморница.

"Међутим, неколико неуспешних тестова уназадило је програм наоружања високог приоритета, вредан више милијарди долара", наводи лист, цитирајући изјаву Џона Р. Волфа млађег, директора програма стратегијских система америчке морнарице, који је рекао да су САД на плану развоја хиперсоничних ракета имале "неких штуцања" из којих сада уче.

Председник пододбора у Конгресу, који је расправљао о америчком хиперсоничном наоружању, Даг Ламборн, изјавио је да је развој америчких хиперсоничних ракета једно од најхитнијих питања за америчку националну одбрану.

"Кина и Русија настављају сопствени развој програма брзином која одузима дах", рекао је овај републиканац из Колорада, и додао: "Међутим, у овом тренутку смо и даље далеко иза наших противника, чак и ако све буде ишло по плану".

Американци забринути за сателите, страхују од "кинжала"

"Вашингтон тајмс" подсетио је своје читаоце да руске хиперсоничне ракете "кинжал" могу да се крећу брзином од десет маха, са дометом од 1.232 миље, подсећајући и на остале руске хиперсоничне ракете, нарочито скрећући пажњу на "циркон" чији су остаци према овом извору пронађени на местима експлозија у Украјини.

У извештају листа наведено је и да Русија планира увођење космичког нуклеарног наоружања "које би могло да се користи за ометање сателита".

Посланик Дон Бејкон, републиканац из Небраске, довео је у питање политику ограничавања америчких хиперсоничних пројектила на конвенционалне бојеве главе.

"Уколико Русија и Кина постављају нуклеарне бојеве главе на хиперсоничне системе, зашто ми то не радимо?" упитао је он.

Зашто САД тврде да неће постављати нуклеарне бојеве главе на будуће ракете?

Мајкл Хоровиц, заменик помоћника америчког министра одбране задужен за развој, рекао је да је употреба ненуклеарних бојевих глава заснована на процени да су тренутне стратегијске снаге - ракете, бомбардери и подморнице - довољне да одврате противника.

У извештају "Вашингтон тајмса" наведено је и да су хиперсоничне ракете потребне у Индо-Пацифику, како би се, као је наведено, супротставиле кинеским пројектилима.

"Оне нам омогућавају да ударимо на удаљене, брањене и временски критичне претње које друге силе не могу", рекао је Ламброн.

"Да будемо јасни, Кина и Русија имају предност када су у питању хиперсоничне способности. Морамо да реагујемо сада да бисмо ове програме покренули пре него што САД додатно заостану за нашим противницима", додао је.

image