Свет

Банкомати лете у небо: У Немачкој рекордан број пљачки

Власти су предложиле нови закон којим би се пооштриле казне за починиоце оваквих пљачки
Банкомати лете у небо: У Немачкој рекордан број пљачкиGetty © Arnulf Stoffel/picture alliance via Getty Images

Број пљачки банкомата помоћу експлозива је у Немачкој током 2022. године порастао за 26,5 одсто у односу на 2021. годину, што представља рекорд откако се та статистика води, наводи се у заједничком саопштењу немачких министарстава унутрашњих послова и правде.

Савезна влада је предложила нацрт закона којим би се такви злочини кажњавали са најмање две године затвора уместо најмање једне године. Ако је при пљачки повређена невина особа, казна би могла да се повећа на између пет и 15 година, такође се предлаже у нацрту закона.

"Свако ко диже банкомате у ваздух представља ризик по живот невиних људи", рекла је немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер.

Савезна влада је пре две године одлучила да ноћу закључава фоајее самоуслужних банака. Полицијске рације прошле године довеле су до хапшења људи у Холандији и Белгији за које се сумња да су дигли у ваздух банкомате на најмање три десетине локација у Немачкој како би украли њихов садржај.

Немачке власти такође намеравају да дају више овлашћења истражним органима при коришћењу телекомуникационих података.

Банке су раније позване да додатно појачају мере безбедности, укључујући видео надзор, смањење готовине која се држи на машинама, као и замагљивање и бојење новчаница при експлозијама.

image