Свет

Шекспировска драма: Какву игру игра Барак Обама?

Однос актуелног председника Џозефа Бајдена и његовог демократског претходника Барака Обаме, током чијег мандата је био потпредседник, поново је испливао у центар пажње, након што је Обама наводно предложио да се Бајден повуче из председничке трке
Шекспировска драма: Какву игру игра Барак Обама?Getty © Michael Reynolds-Pool

Након скоро месец дана изненађујуће агресивне медијске кампање и интензивних позива великог броја демократа да се повуче из председничке трке, амерички председник и дојучерашњи председнички кандидат Џозеф Бајден објавио је да се ипак неће надметати на изборима у новембру.

Иако је Бајденова (не)способност да победи на изборима већ недељама тема број један у америчким медијима, његова одлука да се повуче свега три и по месеца пре гласања изненадила је многе, пошто је актуелни председник у више наврата поновио да не планира да неће одустати од новог окршаја са републиканцем Доналдом Трампом.

То је покренуло лавину спекулација о улози коју су утицајни чланови Демократске партије имали на Бајденову одлуци да се повуче. Иако нико од њих то није учинио јавно, верује се да су демократски тешкаши попут чланице Конгреса Ненси Пелоси, лидера већине у Сенату Чака Шумера и лидера демократа у Представничком дому Хакима Џефриса претходних дана од актуелног председника тражили да се повуче.

Након више од педесет година активног бављења политиком, Бајден не би требало да буде изненађен "издајом" својих колега, који су показали спремност да га путе низ воду чим су "осетили крв". Међутим, он то вероватно није очекивао од једног од својих некада најближих сарадника – бившег председника Барака Обаме.

Зашто се Обама окренуо против свог некадашњег потпредседника?

Према писању "Њујорк тајмса", Обама је током недавног разговора са Бајденом упозорио да би демократе могле да доживе "катастрофални пораз", док су некадашњи саветници и стратези некадашњег председник били међу најотворенијим критичарима Бајденове кампање и учинка током председничке дебате 27. јуна.

Обама је, наводно, покушао да "на леп начин сугерише" актуелном председнику да се повуче, како се овај не би наљутио и постао још одлучнији у својој одлуци да изађе на црту Доналду Трампу. Међутим, "Њујорк тајмс" наводи да Обамини савети "нису били претерано добродошли", као и да је Бајден био љут на свог некада блиског сарадника због покушаја да га "избаци" из председничке трке.

Након што је Бајден саопштио да ће се ипак повући, Обама је убрзо објавио саопштење у ком је похвалио резултате свог некадашњег потпредседника, додајући да "зна да Џо не би донео такву одлуку да не мисли да је она најбоља за Америку". Некадашњи председник је, помало криптично, додао да "верује да ће лидери наше странке успети да створе процес из којег ће се појавити изванредан кандидат".

Обама, дакле, није отворено стао иза номинације актуелне потпредседнице Камале Харис, која је актуелни фаворит да замени Бајдена. Њу је до сада јавно подржало преко 200 чланова представничког дома, сенатора и гувернера – али и породица Клинтон, иначе веома утицајна у демократским круговима.

Харисову је подржао и сам Бајден, који је на Иксу написао да је одлука из 2020. да је именује за потпредседницу "најбоља одлука коју је направио".

Обамини мотиви и даље нису најјаснији, а у јавности су се појавиле различите теорије. Једна од њих је да некадашњи председник покушава да "очисти пут" за номинацију своје супруге Мишел, о којој се већ годинама говори као о потенцијалном председничком кандидату Демократске партије.

О потенцијалној кандидатури Мишел Обаме на Иксу је писао некадашњи кандидат за републиканску председничку номинацију Вивек Рамасвами, али и милијардер и власник те платформе Илон Маск, који је у одговору на објаву да би некадашња прва дама могла да буде председнички кандидат написао да то "делује неизбежно".

Мишел Обама важи за једну од најпопуларнијих личности међу гласачима демократа, а недавно истраживање Ипсоса показало је да би она једина могла да победи Трампа на председничким изборима. Међутим, она је у више наврата рекла да нема политичких амбиција, те да се неће кандидовати на председничким изборима.

Демократе блиске Обами тврде да "не би требало обраћати превише пажње" на чињеницу да некадашњи председник није подржао Харисови, као и да он "жели да се позиционира као непристрасан старији државник", наводи "Њујорк тајмс".

У исто време, амерички активиста и коментатор Џек Пособик је написао да Бајденова подршка кандидатури Камале Харис није искрена, односно да се он на тај начин свети демократама које су му "забиле нож у леђа", пошто је свестан да она не може да победи на изборима.

Барак и Џо – сарадници и (не тако добри) пријатељи

Најновије спекулације наводној улози Барака Обаме у одлуци Џозефа Бајдена да се повуче из председничке трке поново су подгрејали спекулације да односи двојице политичких ветерана нису тако добри као што се приказују у јавности.

Иако је Обама у више наврата хвалио учинак свог некадашњег "броја два", али и учествовао у његовим предизборним митинзима, њихов однос је од самог почетка, односно од када је Обама постао сенатор 2005, где је морао да сарађује са 19 година старијим и знатно искуснијим Бајденом, био компликован и оптерећен међусобним неповерењем.

Њих двојица су се нашли на супротним странама током демократских предизбора 2008, када је Бајден Обаму назвао "првим мејнстрим Афроамериканцем који је артикулисан, чист, паметан и лепо изгледа", због чега се нашао на удару критика, након чега се извинио свом противкандидату.

Обама је касније исте године изабрао Бајдена као свог потпредседничког кандидата, наводно зато што је уз себе желео "старијег и искуснијег политичара без превеликих политичких амбиција", који би представљао контраст његовој младости и динамичности.

Иако се њихов однос донекле поправио током Обамина два мандата на челу САД, он никада није био савршен. Председник је свом "броју два" замерао то што је умео да изгуби контролу и улази у запаљиве расправе са другим званичницима, док је Бајден Обами пребацивао његову неодлучност у напетим ситуацијама и неспремност да преговара са Конгресом.

Бајден Обами није заборавио ни то што је током трке за демократску номинацију на изборима 2016. године подржао Хилари Клинтон, а не њега, наводно зато што је веровао да некадашња прва дама има "најбоље шансе да победи".

Током предизбора четири године касније, Обама је одбио да подржи било ког кандидата, укључујући и Бајдена, да би "преломио" и стао иза свог потпредседника тек након што је он поразио све конкуренте.

image