Свет

"Фокс њуз": Бајден вређао Обаму у мејловима 2010. године

Председник Обама и његов тадашњи потпредседник Бајден имали су затегнуте односе током осам година проведених на власти, открива књига Габријела Дебенедетија
"Фокс њуз": Бајден вређао Обаму у мејловима 2010. годинеGetty © Mark Wilson

Поруке пронађене на напуштеном лаптопу Хантера Бајдена откриле су разговор из 2010. у којем је син тадашњег потпредседника САД Џозефа Бајдена оптужио тадашњег председника Барака Обаму да је плагирао говоре свог оца.

Џозеф Бајден је одговорио тако што је критиковао свог шефа јер "нема милости".

Размена мејлова у септембру 2010, о којој је први известио "Фокс њуз", почела је тако што је Хантер Бајден свом оцу написао да је Обама украо његове речи у говору на синдикалном догађају у Висконсину.

Након што је цитирао неке од редова из Обаминог говора, Хантер Бајден је рекао: "Изненађен сам што није завршио дугу шетњу уз кратке степенице", алудирајући на фразу коју је Џо Бајден користио током своје неуспешне председничке кампање 2008. године.

Порука је послата на личну имејл адресу Џозефа Бајдена, која је наводно била једна од многих које је користио за комуникацију са члановима породице. Тадашњи потпредседник је одговорио на оптужбе свог сина за плагијат рекавши да Обама "нема милости".

Бајденова прва неуспела кандидатура за председника из 1987. године се, иронично, неславно завршила када је ухваћен како плагира речи из говора других политичара, укључујући покојног Роберта Ф. Кенедија.

Он је био приморан да призна да је плагирао и делове рада који је писао као студент права, а медији су објавили да је током кампање лагао и о својим академском успесима и учешћу у покрету за грађанска права из шездесетих година прошлог века.

Бајден и Обама су имали затегнуте односе пре и током осам година у Белој кући, наводи се у књизи аутора Габријела Дебенедетија, која детаљно описује како је Обама Бајдена сматрао "снисходљивим".

Тадашњи председник је, наводно, размишљао да Бајдена замени са Хилари Клинтон када се кандидовао за реизбор 2012. године.

Он је невољно подржао Бајдена за председника 2020, упркос томе што је мислио да би његова кандидатура могла да буде "незамисливо болна", написао је Дебенедети.

Бајден је Обаму у интервјуу 2007. године описао као "првог мејнстрим Афроамериканца који је артикулисан, бистар, чист и фин момак".

image