Свет

Ирина Фарион сахрањена уз повике "Московљани, губите се из Лавова!"

Ћерка украјинске ултрадесничарске активисткиње поручила је на сахрани своје мајке да је језик оружје и да ће Украјинци "победити у рату ако говоримо матерњим језиком"
Ирина Фарион сахрањена уз повике "Московљани, губите се из Лавова!"www.globallookpress.com © © Mykola Tys

Украјинска ултрадесничарска активисткиња, професорка украјинског језика и бивша посланица Ирина Фарион, која је у петак убијена у атентату испред куће у којој је живела, сахрањена је данас на Личаковском гробљу у Лавову.

На сахрани су присутни скандирали: "Московљани, губите се из Лавова!", а истакнути су транспаренти на којем Фарион стоји на истој страни са Тарасом Шевченком и Степаном Бандером, вођом Организације украјинских националиста (ОУН) за време Другог светског рата и нацистичким сарадником.

На једном од транспарената истакнут је натпис: "Ирина Фарион је савремени лидер украјинске нације, невоља је што Украјинци не могу на време препознати такве људе", преноси "Страна.уа".

Ћерка убијене политичарке Софија Семчишин истакла је да Фарион доказала да је језик оружје.

"Данас смо сви Украјинци побијени због свог језика, у лику моје мајке. Жена која је свима доказала једноставне ствари: језик је оружје. Ако говоримо матерњим језиком, онда ћемо победити у рату", рекла је Семчишин.

Фарион (60) је преминула у болници у Лавову у петак увече, неколико сати након што ју је упуцао неидентификовани нападач.

Придружила се ултранационалистичкој партији Свобода 2005. и била је посланица у парламенту између 2012. и 2014. године.

Била је позната по контроверзним изјавама о употреби руског језика у Украјини.

Фарион је враћена на место професора на одсеку за украјински језик на Лавовском политехничком универзитету у јуну 2023. године, након што је отпуштена због изјаве да се украјински војници не могу звати Украјинцима ако говоре руски језик.

image