Русија

Скандал у Дњепропетровској области: За два месеца промењено више од 1.000 руских топонима

Демонтажа споменика везаних за совјетску и руску историју, као и преименовање улица, почело је у Украјини 2015. године, када је донет закон о "декомунизацији"
Скандал у Дњепропетровској области: За два месеца промењено више од 1.000 руских топонима© Bodydock/CC-BY-SA-4.0

Више од хиљаду руских и совјетских топонима је промењено у Дњепропетровској области за само два месеца, изјавио је гувернер ове области Сергеј Лисак. Украјински званичник је напоменуо и да је у Дњепропетровској области прошле године било око 1.300 места чија су, како он каже, руска и совјетска имена промењена.

"Постепено, Дњепропетровска област са својих територија искорењује сваки траг било чега руског или совјетског и ми повећавамо темпо којим се ово ради. Ако смо се у 2023. отарасили више од 1.300 нама страних топонима, само у два месеца ове године успели смо да променимо више од хиљаду", написао је он на свом Телеграм каналу.

Демонтажа споменика везаних за совјетску и руску историју, као и преименовање улица, почело је у Украјини 2015. године, када је донет закон о "декомунизацији". Украјинске власти су у последње време почеле да се боре не само против совјетске историје, већ и против свега што је повезано са Русијом, у настојању да се што више дистанцирају од руског народа, а самим тим и сопственог порекла и историје.

image
VV inauguration
banner