Свет

Филипини и Кина постигли привремени договор око спорне територије у Јужном кинеском мору

Кинеско Министарство спољних послова позвало је Манилу да се придржава договора
Филипини и Кина постигли привремени договор око спорне територије у Јужном кинеском моруGetty © Gallo Images/"USGS/NASA Landsat data processed by Orbital Horizon"

Кина и Филипини постигли су привремени договор око хуманитарних пошиљки у вези с територијалним спором око Другог Томасовог гребена у Јужном кинеском мору, који је недавно довео до растућих тензија између Пекинга и Маниле.

У саопштењу кинеског Министарства спољних послова је наглашено је да је гребен, у кини познат као Женаи, део кинеског архипелага Нанша и да Кина има суверенитет над овим острвом и остатком архипелага као и у околним водама.

Подсећа се да Филипини, тиме што деценијама држе свој ратни брод на гребену Женаи, крше суверенитет Кине и Декларацију о поступању у Јужном кинеском мору, посебно члан 5. који налаже да би стране требало да се уздрже од акција насељавања на ненасељеним острвима и гребенима.

Кина је спремна да дозволи Филипинима да шаљу основне потрепштине особљу на дотичном ратном броду у периоду док брод не буде склоњен, уколико Манила о томе унапред обавести Пекинг и након провере пошиљки на лицу места, преноси "Глобал тајмс".

Међутим, ако би Филипини послали велике количине грађевинског материјала на ратни брод и покушали да изграде фиксне објекте или сталне испоставе, Кина то апсолутно неће прихватити и одлучно ће то зауставити у складу са законом и прописима како би подржала суверенитет Кине, додаје се.

Две стране су се сложиле да заједнички решавају проблем у поморским питањима и раде на деескалацији у Јужном кинеском мору, наводи се у саопштењу.

Филипинско Министарство спољних послова одбацило је идеју да Манила унапред обавештава Пекинг и дозволи проверу испорука, преносе медији. 

"Глобал тајмс" наводи да постоје назнаке да би Манила могла да наведе друге не-регионалне актере да интервенишу.

Телевизијски програм "24 орас" је 16. јула известио да би Филипини могли да укључе јединице из других земаља у своје редовне мисије снабдевања.

У таквом сценарију, бродови и авиони из земаља као што су САД, Јапан, Велика Британија и Аустралија могли би да врше симултане патроле са филипинским снагама у Јужном кинеском мору.

Портпарол филипинске војске рекао је у одвојеном саопштењу у недељу да ће Манила "исцрпети сва средства пре него што затражи страну интервенцију" у својим мисијама снабдевања, наводи Ројтерс.

Британска агенција је у засебном извештају навела да Филипини желе да склопе реципрочне споразуме о приступу трупа са Канадом, Француском, Новим Зеландом и другим земљама, и надају се да ће споразуми бити потписани следеће године.

Динг Дуо, заменик директора Института за поморско право и политику при кинеском Националном институту за проучавање Јужног кинеског мора, оцењује за "Глобал тајмс" да САД, у складу са својом индо-пацифичком стратегијом, неће значајно мењати свој приступ ситуацији.

Вашингтон нада да ће Манила наставити да проузрокује невоље, без довођења ситуације ван контроле, сматра кинески стручњак.

Динг такође наводи да је сценарио заједничких војних вежби под окриљем САД, заједничких патрола и сарадње обалске страже могућ, и да ће Вашингтон наставити са покушајима да спор претвори у безбедносно питање, и настави да дипломатски и правно подржава Филипине.

image