Свет

САД, Јапан, Аустралија и Филипини најавили поморске војне вежбе у Јужном кинеском мору

Заједничке вежбе биће одржане у близини филипинског острва Палаван, рекли су извори из филипинске владе
САД, Јапан, Аустралија и Филипини најавили поморске војне вежбе у Јужном кинеском моруwww.globallookpress.com © US Navy/via Globallookpress.com

Јапан, САД, Аустралија и Филипини саопштили су да ће 7. априла извести прве заједничке поморске вежбе у Јужном кинеском мору у ексклузивној економској зони Филипина.

Министри одбране четири земље навели су у заједничком саопштењу да ће вежбе показати посвећеност јачању регионалне и међународне сарадње ради подршке слободном и отвореном региону Индо-Пацифика, преноси агенција "Кјодо".

Како се наводи у саопштењу, четири земље залажу за очување међународног поретка заснованог на владавини права, што је, како су навели, основа за регионални мир и стабилност.

У саопштењу је поновљен став да је одлука Сталног арбитражног суда Уједињених нација са седиштем у Хагу из 2016. године, којом је поништен захтев Кине у вези са суверенитетом над готово целим Јужним кинеским морем, коначна и правно обавезујућа за стране у спору.

Заједничке вежбе биће одржане у близини филипинског острва Палаван, рекли су извори из филипинске владе.

Званичник јапанског министарства одбране изјавио је да вежбе нису усмерене против "одређене нације".

САД, Јапан, Аустралија и Филипини јачају билатералне и мултилатералне везе од када је одржан први састанак министара одбране у јуну прошле године, наводи Кјодо.

image
VV inauguration
banner