Свет

"Демократски штит" Урсуле фон дер Лајен: Како Европа намерава да настави с цензуром

Концепт "дигиталног демократског штита" изгледа да још није осмишљен до краја, али се чини да он представља природни наставак антируске политике ЕК под Урсулом фон дер Лајен
"Демократски штит" Урсуле фон дер Лајен: Како Европа намерава да настави с цензуромGetty © Thierry Monasse/Getty Images

Нико није очекивао да Европска комисија под другим мандатом Урсуле фон дер Лајен одједном направи заокрет од 180 степени (односно 360, како би то рекла Аналена Бербок) по питању своје русофобне политике, а потврда да све остаје по старом дошла је и у виду недавне објаве ЕК на Иксу.

Комисија у објави цитира фон дер Лајенову, која је оценила да је ЕУ "потребна сопствена наменска структура за супротстављање стране манипулације информацијама и страно мешање".

Јавности још није јасно како би тачно изгледао тзв. демократски штит, како је нова (и стара) шефица ЕК назвала ту иницијативу, а изгледа да није јасно ни Европској комисији.

Међутим, оно шта јесте јасно је да главна мета те иницијативе остаје – Русија.

Концепт "демократског штита" су покушали да објасне програмски координатор Ирен Санчез и сарадник за политику института Европски савет за иностране односе Јоргос Верди у тексту објављеном уочи избора за Европски парламент, односно крајем маја ове године. 

У тексту се наводе већ виђене праксе цензуре садржаја, као и пракса прибанкинга која је уведена у оквирно исто време, а коју би циник могао описати као превентивну индоктринацију европског становништва зарад тобожње заштите од "руских" дипфејкова

"Еуроњуз" је такође у мају писао да би "демократски штит" ЕУ могао да се гради на основама Закона о дигиталним услугама – истог оног за који се извршна потпредседница ЕК за дигитално доба и конкуренцију Маргарет Вестагер пожалила да друштвена мрежа Икс Илона Маска не поштује, и за који чувени милијардер сматра да представља праве дезинформације.

Такође вреди напоменути да је Маск тврдио да му је Европска унија "испод жита" понудила споразум о тајној цензури садржаја на Иксу. Док су га друге друштвене мреже наводно прихватиле, Маск га је одбио.

Међутим, мало је вероватно да ће "демократски штит" бити отпоран и на пропаганду ЕУ и европских савезника, попут масовне кампање Пентагона коју је раскринкао Ројтерс, а у оквиру које су САД настојале да одврате становништво Филипина и других азијских земаља од вакцина "Синовака" ширећи неистине о кинеским вакцинама, и притом доводећи у опасност живот милиона људи у јеку пандемије ковида 19. 

Још је мање вероватно да ће он бити трпељив према извештајима о везама Урсуле фон дер Лајен и "Фајзера", од којег су неке чланице ЕУ приморане да купе далеко више вакцина него што им је потребно.

Чини се да ће се тзв. "демократски штит" поново свести на борбу "против руских и кинеских дезинформација (западним) дезинформацијама", како је потпредседник Владе Србије Александар Вулин описао ангажман Џејмса Рубина на тлу Старог света. 

Међутим, проблем са сузбијањем "руских дезинформација" је то што су оне често тачне, како је закључило британско "Партнерство за отворене информације", а на шта је подсетио независни новинар Кит Кларенберг у недавном разговору с Љиљаном Смајловић.

image