Свет

Скандал у Европском парламенту: Чим се изговоре речи "Фајзер", Урсула, вакцине - гаси се микрофон

"Фајзергејт" тресе Европски парламент, а посланица АфД Кристина Андерсон указала је како функционише када се затражи да се већ једном рашчисти са корупцијом у коју је уплетена Урсула фон дер Лајен због СМС преписке са директором компаније
Скандал у Европском парламенту: Чим се изговоре речи "Фајзер", Урсула, вакцине - гаси се микрофон© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Посланица у Европском парламенту и чланица Алтернативе за Немачку (АфД) Кристин Андерсон, објавила је видео у којем је показала како функционише расправа о "Фајзергејту" који је покренуо истрагу о преписци председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и генералног директора компаније "Фајзер" у случају вакцина против ковида.

"Скандал у Европском парламенту. Затражила сам измену дневног реда како би се разјаснили договори о вакцинама између Европске комисије и 'Биг Фарме'. Када изговорим три речи: Вон дер Лајен, Фајзер и корупција, председница парламента ми одмах искључује микрофон", написала је она у опису видеа на Иксу.

Даље наводи да је гласање трајало свега седам секунди, а да су све друге странке одбиле њен предлог, да би потом била проглашена пауза.

"Када се у псеудопарламенту технократски централизам сусретне са странкама блока које нису ни заинтересоване да се рашчисте најозбиљније оптужбе за корупцију сопствене председнице у износу од десетина милијарди, зар не бисмо ову антиграђанску конструкцију с правом могли да назовемо ЕУССР", пита се Кристин Андерсон.

Почетком априла је званично објављено да су тужиоци Европске уније покренули истрагу у вези са набавком вакцина компаније Фајзер, испитујући преписке председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и генералног директора Фајзера Алберта Бурле током преговора о набавци. Питање које се поставља је да ли у наведеној набавци постоје елементи кривичног дела.

Истражитељи Европског јавног тужилаштва (ЕППО) преузели су случај од белгијских тужилаца који су последњих неколико месеци истраживали Урсулу фон дер Лајен у вези са "злоупотребом јавне функције, уништавањем СМС порука, корупције и сукоба интереса", према документима у које су увид имали "Политико" и портпарол канцеларије тужиоца из Лијежа. Иако тужиоци ЕППО-а истражују наводна кривична дела, још нико није оптужен у вези са случајем.

Андресон је у свом говору у парламенту рекла да је већ довољно лоше што је председница институције корумпирана, а сада имамо "парламент који прикрива ту корупцију". Она је додала да се овакво дело некада звало непотизам, и позвала да се Урсули "покаже црвени картон", уколико одбије да покаже сва документа у вези са уговором са "Фајзером" вредном 35 милијарди евра.

Истрага је у овом случају првобитно покренута од стране белгијских правосудних органа у граду Лијежу почетком 2023. године, а након што је кривичну пријаву поднео Фредерик Балдан, локални лобиста. Касније су му се придружиле и мађарска и пољска влада, иако је Пољска повукла своју тужбу након изборне победе про-ЕУ владе на челу са Доналдом Туском, како је саопштио портпарол пољске владе за "Политико".

Шта је заправо предмет истраге?

Балданова тужба усредсређена је на наводну размену СМС порука између Фон дер Лајен и шефа компаније Фајзер Алберта Бурлеа уочи највећег споразума Европске уније о куповини вакцина током врхунца пандемије ковида 19, у афери названој "Фајзергејт".

"Њујорк тајмс" је први открио да је постојала размена порука између двоје функционера док су договарали услове споразума, и покренуо паралелну тужбу против Европске комисије након што је одбила да открије садржај порука након захтева за приступ документима.

Вест да ЕППО сада истражује случај ризикује додатно испитивање улоге председнице Европске комисије у мега вакциналном споразуму, који је имао процењену вредност од преко 20 милијарди евра. ЕППО води паневропске истраге финансијских злочина и у теорији може запленити телефоне и други релевантан материјал из канцеларија Европске комисије или из других земаља у Европи, као што је родна Немачка фон дер Лајен.

Споразум који је предмет истраге је преговаран током врхунца пандемије 2021. године, а првобитно је виђен као тријумф за Фон дер Лајенову. Међутим, огроман број вакцина који је купљен тада је изазвао сумње, а "Политико" је крајем прошле године открио да су вакцине у вредности од барем четири милијарде евра пропале.

Од тада су вођени и нови преговори са "Фајзером" о набавци вакцина, што додатно буди сумњу.

Када се говори о истрази ЕППО-а, такав развој догађаја долази у изузетно деликатном тренутку за шефицу ЕУ, док се приближавају нови избори за Европски парламент, а Фон дер Лајенова се нада другом мандату на челу Европске комисије.

По питању спорних порука, Европска комисија је до сада одбила да открије садржај СМС порука, а чак је и одбила да потврди њихово постојање, наводи "Политико".

image
VV inauguration
banner