Свет

Јапан упутио протест Русији због санкција: Одлука Москве апсолутно неприхватљива

Одлука коју је објавила Русија ограничиће легитимне јапанске корпоративне активности, изјавио је јапански министар спољних послова Јошимаса Хајаши
Јапан упутио протест Русији због санкција: Одлука Москве апсолутно неприхватљиваwww.globallookpress.com © EAUTIFUL SPORTS/Tom Bloch via w

Јапан је данас упутио протест Русији, јер је увела санкције и ограничила улазак 13 јапанских привредника, укључујући и председавајућег компаније "Тојота Мотор". Токио сматра да је одлука Москве да уведе санкције јапанским грађанима апсолутно неприхватљива, изјавио је јапански министар спољних послова Јошимаса Хајаши.

Наиме, руско Министарство спољних послова, као одговор на санкције Токија, објавило је јуче списак од 13 јапанских држављана, рекавши да ће Москва трајно забранити њихов улазак у земљу.

"Одлука, коју је објавила Русија, ограничиће легитимне јапанске корпоративне активности и то је потпуно неприхватљиво", казао је Хајаши на конференцији за новинаре у Токију.

Према његовим речима, руска страна је објаснила да је то одговор на санкције Токија.

Истовремено, званичник је покушао да оправда јапанске мере, напоменувши да је то због Специјалне војне операције.

"Јапан ће наставити да предузима све могуће мере да заштити корпорације и пословне активности у Русији", закључио је Хајаши.

На листи су и оснивач "Ракутен" групе Хироши Микитани, председник компаније "Тојобо Ко" Икуо Такеучи и председник "Тораи Индустрис" Мицуо Оиа.

Како је известио телевизијски канал НХК, позивајући се на извор у дипломатским круговима, Токио страхује да би санкције које је увела Русија могле да изврше "психолошки притисак" на локалне компаније заинтересоване за пројекте обнове Украјине.

Укупно, од марта 2022. године, Јапан је увео санкције 1.070 људи из Русије, укључујући 331 са Крима и нових региона, и санкције 847 компанија и организација у виду замрзавања имовине, као и забрану извоза.

image