Свет

Јапан потврдио: Уводимо забрану увоза руских дијаманата

Токио је увео санкције и против додатних 57 организација из Русије, још 35 грађана Русије, а најављује се и замрзавање руске имовине
Јапан потврдио: Уводимо забрану увоза руских дијаманата© Envato.elements.com

Јапан је увео нови пакет санкција Русији, који укључује забрану увоза неиндустријских руских дијаманата, ограничење извоза и замрзавање имовина, саопштило је јапанско министарство економије и трговине.

Одлука је уследила након недавног саопштења Г7 да ће државе чланице, међу којима је, подсетимо, и Јапан, усвојити ову забрану од почетка 2024.

Као део пакета, Јапан уводи извозна ограничења за 57 компанија, међу којима су бројна индустријска и одбрамбена предузећа, поизвођачи авиона и бродова, као и истраживачке институције.

Тиме ће државе Г7 покушати да отежају руско снабдевање војних операције у зони СВО, пренео је раније "Тајм", док су из Европске уније раније поручили да се и они спремају на сличне мере, будући да су иза овог плана стале Г7 и Белгија.

Како преносе данас "РИА Новости", нова забрана увоза руских дијаманата односиће се само на неиндустријске, необрађене дијаманте, или на оне уситњене. 

Јапан је осим нове забране везано за дијаманте одлучио и да санкционише додатних 57 организација из Русије, а ова одлука ступа снагу 22. децембра. На списку су и две фирме из УАЕ, једна из Сирије и две из Узбекистана. 

Под санкцијама Јапана тако ће од краја децембра бити укупно 494 руске компаније и организације.

На листи санкција нашло се и још 35 грађана Русије. У питању су војна лица, званичници, рођаци истакнутих руских бизнисмена и други.

Министарство спољних послова Јапана, такође, најављује замрзавање имовине 43 руске организације и једне из УАЕ. 

Москва је више пута истицала да, од почетка СВО, Јапан води непријатељску политику према Русији, испоручује оружје Кијеву и шири антируско расположење у својој земљи, а о томе је било речи и јуче, када су из руског Министарства спољних послова поручили да су односи деградирали.

image