Свет

Би-Би-Си: Око 200.000 деце злостављано на Новом Зеланду у последњих 70 година

Откривено је да су жртве претрпеле силовања, стерилизацију и електрошокове, да је злостављање досегло врхунац 1970-их година, а на удару је посебно била маорска заједница и особе са менталним или физичким оштећењима
Би-Би-Си: Око 200.000 деце злостављано на Новом Зеланду у последњих 70 годинаGetty © Hagen Hopkins/Getty Images

Око 200.000 деце, младих и рањивих одраслих особа злостављано је у државним и верским институцијама током последњих 70 година на Новом Зеланду, показују резултати истраге које је данас пренео Би-Би-Си.         

Премијер Кристофер Лаксон рекао је да је ово откриће "мрачан и тужан дан у историји Новог Зеланда".

Он је додао да је још рано да се каже који износ одштете ће влада исплатити жртвама, најављујући званично извињење Новог Зеланда за 12. новембар.

Готово свако треће дете и рањива одрасла особа, која је примала помоћ од 1950. до 2019. године, доживела је неки облик злостављања, због чега би влада могла да се суочи са новим захтевима за одштету у износу од неколико милијарди долара.     

Током рада на Извештају Краљевског истражног повереништва вођени су разговори са више од 2.300 особа, које су биле жртве злостављања на Новом Зеланду.

Откривено је да су жртве претрпеле силовања, стерилизацију и електрошокове и да је злостављање досегло врхунац 1970-их година, а на удару је посебно била маорска заједница и особе са менталним или физичким оштећењима.

У извештају се наводи 138 препорука, укључујући и позив на јавно извињење новозеландске владе, као и папе и надбискупа Кантерберија, поглавара Католичке и Англиканске цркве, који су раније осудили злостављање деце.

У извештају се процењује да је просечни трошак због злостављања 468.343 евра по особи, али премијер је рекао да верује да би укупна накнада жртвама злостављања могла да износи и неколико милијарди долара.

Такође, у извештају се позива влада да оснује агенцију "Кер сејф", која би била одговорна за надзор система пружања помоћи, као и да донесе нове законе, који налажу обавезно пријављивање сумње на злостављање, укључујући и признања добијена током верске исповести.

image