Свет

Десетине британских полицајаца злоупотребило значку: Злостављали жртве, сведоке и осумњичене

80 полицајаца суочило се са дисциплинским мерама јер су имали неприкладне односе или сексуалне контакте са људима које су упознали на радном месту
Десетине британских полицајаца злоупотребило значку: Злостављали жртве, сведоке и осумњиченеGetty © Alex Wong

Било да су жртве злочина, сведоци или осумњичени, за део британских полицајаца сви су они – жртве. То показују подаци које је изнео лондонски "Обзервер", а по којима је скоро 80 чувара реда у 22 полицијске управе у Енглеској и Велсу подвргнуто дисциплинским мерама јер су имали неприкладне односе или сексуалне контакте са људима које су од 2018. упознали на радном месту. 

Скоро сви злостављачи су били мушкарци, а све жртве, осим две, биле су жене.

"Жене долазе у контакт са полицијом у тренуцима невероватне рањивости и трауме, а искоришћавање тих тренутака и злоупотреба положаја наноси додатни бол жртвама", каже извршна директорка добротворне организације за права жена "Фoсет Сосајети" Џемима Олчавски.

Подаци добијени на основу Закона о слободи информисања показују да је већина полицајаца који су суочени са дисциплинском казном отпуштена или су раније дали оставке, али да је њих десет ипак остало на позицијама, суочавајући се са мањим санкцијама као што су писмена упозорења или суспензије.

Олчавски каже да ове "заиста шокантне бројке" могу бити само врх леденог брега.

"Нажалост, с обзиром на то да подаци покривају само половину полицијских снага у Енглеској и Велсу, вероватно је много више жена које су узнемиравали или злостављали полицајци", поручила је.

Велики број оптужби стиже и на адресу Метрополитен полиције (МЕТ), пише "Обзервер" и подсећа на случајеве Дејвида Керика, који је прошлог месеца добио доживотну казну због десетина силовања почињених у периоду док је радио у МЕТ-у, али и Вејна Казинса, који је користио полицијску значку да отме, силује и убије Сару Еверард 2021. године и тако исто осуђен на доживотни затвор.

image