Свет

Од нациста до дрег краљица: Мрачна историја олимпијске бакље

Олимпијску штафету коју су ове године носили мушкарци који се повремено претварају да су жене, заправо су осмислили нацисти у служби Хитлерове пропаганде
Од нациста до дрег краљица: Мрачна историја олимпијске бакљеGetty

Углавном се мисли да је ношење олимпијске штафете стари симбол мира и пријатељства међу народима и почаст за истакнуте спортисте, уметнике и грађане. Истина, међутим, не може бити даља од тога.

Ношење бакље заправо је нацистички пропагандни изум из 1936. године и Олимпијаде у Берлину који велича аријевску расу, а који је чудним сплетом друштвених превирања (и наметања) ове године допао у руке дрег краљицама, односно мушкарцима који се повремено прерушавају у жене.

Сутра ће на званичној церемонији отварања Олимпијских игара у Паризу свечано бити запаљен тзв. олимпијски котао, чиме ће се означити и крај двоипомесечног ритуала ношења олимпијске бакље широм Француске. 

Како пише "Тајм", пламен је 1928. године у Амстердаму и 1932. године у Лос Анђелесу упаљен како би сигнализирао почетак, а угашен како би означио крај Олимпијских игара. 

Наредне игре одржане су у Берлину, у тренутку у ком је Адолф Хитлер покушавао да унапреди имиџ нацистичке Немачке. Прва олимпијска штафета је тако била идеја организатора те Олимпијаде, Карла Дима. Како је Хитлер био ревносни читалац грчке митологије, био је привучен бакљом као симболом античке Грчке. 

Нацисти су такође себе поредили са старим Грцима, створивши мит да је "супериорна немачка цивилизација била законити наследник 'аријевске' културе класичне антике". Хитлер је желео да користи штафету као пропагандни симбол, сличан парадама и митинзима у којима су се носиле бакље, а које су нацисти редовно организовали како би привукли нове чланове.

"Тајм" пише како је штафета данас потпуно одвојена од своје нацистичке прошлости, а то свакако потврђује и чињеница да су као истакнуте особе које су ове године проносиле олимпијски пламен у Француској биле и дрег краљице Ники Дол, Мис Мартини и Минима Жесте. 

Можемо само да наслутимо шта би нацисти о томе мислили, али знамо да многи корисници друштвених мрежа уопште нису били одушевљени том одлуком.

"Стари Грци се преврћу у гробовима", "Зашто би ико мислио да треба повезивати дрег краљице и Олимпијаду", "Једини разлог зашто су довели дрег краљице јесте то што је председник Француске Емануел Макрон ожењен једном", само су неки од коментара на Иксу.

Потез "воук политичара" многи су осудили и критиковали, али је градоначелница Париза Ен Идалго на то само поручила да је "њен град поносан што дрег краљице носе олимпијски пламен".

image