Свет

"Монд": Мигранти у Бугарској држани у кавезу, наочиглед европских службеника

У кавезу затрпаном ђубретом који се види са улице, било је заточено најмање 34 особе током октобра и новембра
"Монд": Мигранти у Бугарској држани у кавезу, наочиглед европских службеникаwww.globallookpress.com © Hristo Rusev

Европска агенција за граничну и обалску стражу (Фронтекс) саопштила је да ће испитати наводе према којима је бугарска полиција затварала мигранте у кавез, након што су УН изразиле "забринутост" због ових информација. 

Истрага коју је спровело неколико европских медија тврди да су мигранти били закључани у импровизованом кавезу на бугарској граници са Турском, наочиглед припадника Фронтекса, пише француски "Фигаро" и подсећа да се све дешава у тренутку када је Бугарска суочена са неуспелим покушајем уласка у Шенген.

"Фронтекс се озбиљно бави свим извештајима о наводним кршењима права", рекли су из агенције за АФП и додају да су све информације прослеђене Фронтексовој Канцеларији за људска права која ће испитати оптужбе. 

Резултате истраге објавио је француски "Монд" заједно са организацијом "Лајтхаус репортс" и другим медијима. 

"Монд" наводи да постоји видео снимак кавеза коришћеног за затварање миграната и додаје да су најмање 34 особе биле заточене у њему од средине октобра до краја новембра. Импровизовани кавез је "састављен од гвоздених шипки и затрпан ђубретом, а види се са улице", пише лист.

Они су интервјуисали четворицу мушкараца – Сиријце и Авганистанце – који су им рекли да су тамо затворени након покушаја да уђу у Бугарску.

Према писању листа, на видео снимку се види аутомобил Фронтекса на свега неколико метара од кавеза, у бугарском граду Средец. Добијени документи показују да Агенција има десет службеника стационираних у Средцу у оквиру операције "Тера", највеће копнене операције Фронтекса. 

Похвале и новац од ЕУ 

Из Фронтекса су изјавили за АФП да је од прошле године њихова канцеларија регистровала десет озбиљних инцидената на бугарско-турској граници, од којих један на подручју Средца, али да он уопште није у вези са условима на граничном прелазу.

Агенција Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) је изјавила за АФП да нису видели снимке о којима је реч и да не могу да их коментаришу, али да су "дубоко забринути овим наводима". Они су позвали државе о којима је реч да истраже овај случај. 

На сајту "Лајтхаус репортс" подсећа се да је Европска комисија јасно подржала улазак Бугарске у Шенген, иако се то није десило, и да је недавно похвалила Бугарску и Хрватску због тога што имају "ефикасне структуре које гарантују приступ међународној заштити поштујући принцип забране протеривања".

Организација наводи и да је Бугарска 2017. године искористила око 170.000 евра из фондова ЕУ за реновирање полицијске станице у Средцу. 

image
VV inauguration
banner