Србија и Балкан

Хрватска примљена у Шенген, Аустрија блокира Бугарску и Румунију

Да би одустала од вета Аустрија тражи додатне мере Европске комисије у обустављању мигранстког таласа
Хрватска примљена у Шенген, Аустрија блокира Бугарску и  Румунијуwww.globallookpress.com © IMAGO/Sasu Makinen

Хрватска је примљена у Шенгенски простор, након што је добила подршку министара правде из све 23 државе које чине ту групу, преноси ХРТ.

Аустрија остаје при свом ставу против ширењу Шенгена на Бугарску и Румунију, истакао је данас министар унутрашњих послова Герхард Карнер.

Карнер је, пред данашњу седницу министара унутрашњих послова ЕУ, на којој би требало да се донесе одлука о ширењу Шенгена, образложио став Аустрије великим бројем тражиоца азила.

Аустрија се не противи пријему Хрватске у Шенгенски споразум, али не прихвата Румунију и Бугарску и такав став има једина у ЕУ.

Да би одустала од вета Аустрија тражи додатне мере Европске комисије у обустављању мигранстког таласа.

"Погрешно је да један систем, који на многим местима не функционише, буде проширен", објаснио је Карнер.

Подсетио је да је Аустрија ове године имала већ више од 100.000 нелегалних миграната, од којих чак 75.000 није регистровано.

Даљи доказ да Шенген не функционише су, каже, бројне контроле између земаља чланица.
Карнер сматра да треба одложити одлучивање о проширењу Шенгена на Бугарску и Румунију.

"Није сада време да се предузме тај корак", подвукао је он.

Аустријски канцелар Карл Нехамер изјавио је раније ове недеље да се Беч противи пуштању Румуније и Бугарске у Шенген, клуб који чине 22 земље Европске уније, као и Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска.

"Потребно нам је више времена. Тренутно имамо 75.000 нерегистрованих илегалних миграната у Аустрији - што значи да су прешли спољашњу границу ЕУ и стигли до Аустрије. Ово прво треба да се реши", истакао је аустријски канцелар.

Неименовани извор из румунске владе рекао је да је Букурешт посвећен спровођењу одлуке са састанка министара унутрашњих послова у Бриселу у четвртак, која је била у корист проширења.

Пошто све земље чланице морају да се сложе да би земља кандидат могла да се придружи Шенгену, Букурешт и Софија су у четвртак били разочарани.

"Хрватска може да очекује позитивну одлуку, али Румунија, а посебно Бугарска још неће моћи да се придруже Шенгену. Они ће бити изостављени још најмање пола године до годину дана, пре него што будемо могли да поново размотримо то питање", рекао је један дипломата ЕУ, преноси Ројтерс.

Подршка Немачке и Француске

Немачка и Француска подржавају да се Бугарска, Хрватска и Румунија придруже шенгенској зони. Представници те две земље потврдили су своју подршку данас, уочи састанка у Бриселу, на којем ће се расправљати о том предлогу.

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер истакла је да Немачка не дели став Аустрије која се противи проширењу зоне безвизног путовања. "Не могу да разумем став Аустрије о том питању", рекла је Фезер новинарима уочи разговора са колегама из ЕУ.

Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманин истакао је да Француска сматра да су Бугарска, Хрватска и Румунија постигле веома значајан напредак и да нема ништа против да се те земље придруже Шенгенској зони.

Министри унутрашњих послова ЕУ разговараће данас о пуној примени шенгенског законодавства у Бугарској, Хрватској и Румунији и свеукупном стању Шенгенског простора. На састанку ће такође бити размењена мишљења о спољној димензији миграција и ситуацији дуж главне миграцијске руте, као и о унутрашњим аспектима руске специјалне војне операције у Украјини.

Критика чешког министра спољних послова

Бивши министар спољних послова Чешке Карел Шварценберг критиковао је Аустрију због блокирања приступа Румуније и Бугарске Шенгену.

Шварценберг је за дневник "Клајне цајтунг" казао да је одбијање да се пристане на пријем те две земље "унутрашња политичка ствар".

"Ценим улогу Аустрије на Балкану, али овај вето је глупост и  егоцентричност", нагласио је чешки министар спољних послова.

Истакао је да Аустрија тиме не поштује свој "историјски задатак" да подржава поменуте земље. Критиковао је и владајућу Народну партију Аустрије (ОВП) и бившег канцелара Себастијана Курца.

"Плаћамо високу цену због Себастијана", рекао је Шварценберг, који за себе каже да је "стара гарда народњака". Рекао је да је Курц био "преварант"од почетка."Све што је рекао и чинио било је у супротности. Само погледајте политику миграције", додао је Шварценберг.

 

image
VV inauguration
banner