Свет

Кличко за територијални компромис зарад прекида рата: Спреман и да наследи Зеленског

Да ли ће председник Украјине наставити рат са даљим жртвама и разарањима, или ће морати да размотри могући територијални компромис са Путином, пита се градоначелник Кијева
Кличко за територијални компромис зарад прекида рата: Спреман и да наследи Зеленског© Britta Pedersen/picture alliance via Getty Images)

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко је указао на могућност територијалног компромиса којим би се завршио рат у Украјини.

У истраживању портала "Дојче веле", аналитичари двојако тумаче ову иницијативу, оцењујући да она с једне стране указује на политичке обрачуне у Кијеву, али и намери Кличка да преузме место Владимира Зеленског, а с друге да је тешко да би Запад пристао на овакав компромис са Русијом.

Последњих недеља се опет све више расправља о могућности да се руска специјална војна операција оконча за преговарачким столом.

Примери су такозвана "мировна мисија" мађарског премијера Виктора Орбана коју је он наводно спровео на своју руку, као и изјава америчког републиканског председничког кандидата Доналда Трампа да ће "завршити рат у року од 24 сата".

Бивши британски премијер Борис Џонсон је у везу са мировним планом довео територијалне претензије, када је Крим већ био враћен под руско окриље, а припајање Луганска и Доњецка стављени под референдумско питање.

Међутим, право изненађење приредио је градоначелник Кијева Виталиј Кличко говорећи о могућности територијалног компромиса.

До сада су украјински представници власти најчешће избегавали такве формулације, а званични Кијев инсистира на границама из 1991.

"Да ли ће председник Украјине наставити рат са даљим жртвама и разарањима или ће морати да размотри могући територијални компромис са Путином? Ако хоће, какав ће бити притисак из Америке у случају Трампове победе? Како ће се објаснити сопственом становништву да се мора одрећи делова територије, за које је живот дало хиљаде наших јуначких бораца?", рекао је Кличко у интервјуу за лист "Коријере дела сера".

Он је рекао да би у таквом случају председник Владимир Зеленски вероватно морао да организује референдум о могућим територијалним компромисима.

Значе ли овакве изјаве да се Украјина отвара према дипломатским решењима? И да ли је то уопште прихватљиво за људе у земљи и за западне партнере?

Различити аналитичари ове изјаве Кличка тумаче као део његовог политичког обрачуна са председником Зеленским, с којим је годинама у сукобу, као и политичког теста за унутрашње потребе чији је циљ да испита до које мере је украјинско друштво спремно да подржи ту позицију.

Према анкетама од пролећа 2023. године, расте број оних који би били спремни на уступке у име мира.

Маја ове године њих је било 32 одсто, а маја 2023. било их је свега десет одсто. Већина испитаника, њих 55 одсто јесу против било каквих територијалних уступака Русији. Ово су овомесечни подаци Кијевског међународног института за социологију (КИИС).

Ако упоредимо бројке из периода између маја 2022. и маја 2023, тада је свега осам до десет одсто испитаника било спремно за територијалне компромисе, а огромна већина - од 82 до 87 одсто - била је против било каквих уступака.

image