Свет

Руски политиколог открива: Шта можемо очекивати од руско-украјинског сукоба наредне године?

Русија има предност док се приближава друга годишњица ескалације сукоба, али јасан крај се не може назрети
Руски политиколог открива: Шта можемо очекивати од руско-украјинског сукоба наредне године?www.globallookpress.com © Klaus-Dietmar Gabbert/dpa

Током последњих месеци се у западним медијима све чешће могу наћи признања да је дуго најављивана украјинска офанзива пропала, неки чак и пишу о плановима спонзора Кијева да Владимира Зеленског приволи на преговоре, док некадашње ватрене присталице Кијева у сукобу сада позивају да се агонија оконча.

Поврх свега тога, ту је и неизвесна судбина пакета допунских финансија САД који укључује више од 60 милијарди долара за Кијев, а без којег се даље америчко наоружавање Украјине доводи у питање. Са друге стране, руске снаге већ су преузеле иницијативу и начиниле напредак у близини Авдејевке.

У овом светлу, доктор политичких наука и директор Центра за свеобухватне европске и међународне студије на Народном истраживачком универзитету "Висока економска школа" у Москви, Василиј Кашин, у интервјуу са новинаром Дмитријем Плотњиковим покушао је да укаже на то како ће се сукоб даље одвијати.

Кашин напомиње да су кијевске снаге наставиле операције упркос неуспеху офанзиве зато што би супротно значило потпуно предавање иницијативе противнику, додавши да је спровођење локализованих офанзивних операција у тренутку када се прелази на стратешку одбрану стандардна пракса.

Такође, руски стручњак сматра да ће украјинске снаге имати довољно ресурса да изграде линију одбране и без финансијске помоћи са Запада, те да једина ствар која то може пореметити јесу потенцијални интерни проблеми при организацији.

Пукотине у политичкој сфери

Политички раздор унутар украјинског друштва сада постаје све очигледнији - извештава се о трвењу између главнокомандујућег Валерија Залужног и председника Владимира Зеленског, градоначелник Кијева Виталиј Кличко чак оптужује Зеленског за ауторизаризам, а бивши саветник Зеленског Алексеј Арестович предлаже одустајање од територија зарад постизања мира с Москвом.

Кашин напомиње да је слога иначе није својствена украјинском политичком свету, а да се сукоб између Зеленског и Залужног могао уочити још у јуну прошле године, када је главнокомандујући желео да повуче трупе са неповољних положаја, док је Зеленски инсистирао на борби до краја.

Међутим, Владимир Зеленски је искористио тренутни сукоб да би стекао степен моћи какав није виђен у постсовјетској Украјини путем контроле над медијима, дељењем имовине, значајних кадровских промена и ограничења моћи опозиције. 

Несугласице су такође скрајнуте усред оптимизма који су подстакли краткотрајни успеси украјинске војске прошле јесени. Сада када разлога за оптимизам више нема, раздор поново излази на видело, а Украјини прети нова рунда политичких трвења, каже руски стручњак.

Украјина као кључни пројекат САД

Имајући у виду значај који Украјина има за Запад као "геополитички пројекат усмерен против Русије", Кашин каже да ће Вашингтон сигурно интервенисати уколико тренутна ситуација скрене с курса.

Подсећа да је амерички амбасадор у Украјини Џефри Пајат интервенисао у сукобу олигарха Игора Коломојског и тадашњег председника Петра Порошенка, када се претходни спремао да Дњепропетровску област претвори у засебну "кнежевину", а да су САД пре тога решавале сукобе између лидера Евромајдана.

"Може доћи до неуспеха на фронту, сукоба ван линија фронта и унутрашњих проблема у САД где се приближавају председнички избори и пажња коју садашњи председник може да посвети Кијеву је ограничена. Али верујем да је вероватније да ће САД држати ситуацију у Украјини под контролом", каже руски доктор политичких наука.

Такође сматра да углед Зеленског не може бити доведен у питање, јер ту "углед не постоји".

"САД су потпуно свесне да су све политичке личности у Украјини или корумпиране или имају велике пословне интересе. Подељени су у две категорије: људи који могу постићи резултате упркос корупцији и они који то не могу. Све док Украјина може да функционише, САД ће наставити да раде са онима који могу да постигну одређене резултате", каже он.

Уколико Зеленски, пак, настави да се меша у војна питања као што је до сада чинио, Кашин види два могућа исхода.

"Прво, то ће убрзати крајњи пораз Украјине на бојном пољу, а друго, биће много жртава које су могле бити избегнуте", напомиње.

Анкете не показују праву слику украјинског друштва

Упитан да коментарише резултате анкета које показују да је украјинско друштво практично потпуно подељено у одабиру између мира уз компромисе и наставка сукоба, Кашин каже да не треба веровати анкетама спроведеним у зараћеном друштву, "а поготово не у земљи са све већом репресијом против сваког ко има супротне ставове".

Украјина има прилично строг систем друштвене контроле, истиче руски стручњак, и подсећа да људи често добијају затворске казне за "неприкладне" објаве на друштвеним мрежама, па чак и за "лајкове".

"Дакле, ови људи заправо немају прилику да формирају ефикасне лобистичке групе. Некада се огласи и родбина мобилисаних војника, тражећи ротацију трупа, па тако и рођаци несталих, али то су изоловане групе људи. За сада нема разлога за наду да ће то довести до значајних јавних протеста. Међутим, можемо очекивати даље смањење квалитета особља украјинске војске и нивоа њихове мотивације", каже Кашин и истиче да о томе говоре и команданти Оружаних снага Украјине.

Ускоро ће доћи до тачке када ће борбена способност украјинске војске нагло опасти, али је тешко предвидети када ће се то догодити, додаје он.

Ситуација на фронту

Доктор политичких наука сматра да се сада сукоб налази у фази у којој је обема странама тешко да учине значајан продор, највише због фактора попут распрострањености савремених извиђачких и борбених дронова, али и напредне артиљерије високог домета.

"Криза се може решити на два начина: или ће се наћи ново решење слично ономе што се догодило пред крај Првог светског рата, када су Немци развили тактику пешадијског напада, а британска и француска војска почеле да широко користе тенкове. Или ће се равнотежа снага на фронту променити због великих губитака Оружаних снага Украјине и смањења западне помоћи, и, у неком тренутку, одбрана Украјине ће почети да се руши чак и у одсуству радикалних тактичких иновација", каже Кашин.

У страху од таквог исхода, украјинска команда планира да активно гради фортификационе структуре, мобилишући одређени број цивила који не могу да буду послати на фронт и покушавајући да надокнади проблеме коришћењем одбрамбене опреме. У сваком случају, ситуација ће се померити у неповољном смеру за Украјину, додаје.

Руски војно-индустријски комплекс ради пуном паром

Ипак, Василиј Кашин сматра да ће руска страна "дефинитивно" имати више користи од овогодишњег развоја догађаја.

Украјинска војска је у Запорожју учинила напредак који је упитан будући да је у питању отворени терен који се тешко брани, док су руске снаге заузеле кључне локације попут Соледара и Артјомовска (Бахмута).

Чак и ако се ови територијални добици изузму из једначине, ситуација иде у корист Русије.

"Руски војно-индустријски комплекс почео је да ради у пуном обиму, што је довело до промена на бојном пољу", каже Кашин.

Нове врсте наоружања, тенкова и оклопних возила улазе у широку употребу, поправља се ситуација руске војске са беспилотним летелицама, савременом баражном и прецизно навођеном муницијом, а "управљање Оружаним снагама Русије такође је постало много ефикасније".

"Генерално, можемо посматрати трансформацију руске војске и раст одбрамбеног сектора земље", напомиње стручњак.

Са друге стране, напомиње да се ништа слично не дешава на украјинској страни. Кијев губи ресурсе, превасходно људство, а западне војне залихе су искоришћене "до максимума". Такође, Украјина више неће моћи да добија исти ниво помоћи усред сукоба у Израелу и ескалације ситуације око Тајвана, подсећа Кашин.

Украјини треба пет милијарди долара месечно за избегавање потпуног колапса

Упитан за коментар о томе како ће финансијска помоћ са Запада изгледати у будућности, Кашин напомиње да то треба сагледати са неколико страна.

Пре свега, снабдевање оружјем је на Западу ограничено капацитетима производње и одбрамбеним буџетима, а било какво повећање производње, превасходно артиљеријских граната, био би науштрб произвођача. 

"Нико неће уложити огромне количине новца у проширење војне производње само да би за неколико година открио да је рат у Украјини завршен, а ви сте остављени лицем у лице са кредиторима. Дугорочна потражња мора бити гарантована да би се обезбедио одржив раст производње", каже стручњак.

Поврх тога, западна друштва су постала "деиндустријализована", а тај проблем се неће решити још дуго времена, напомиње Кашин.

Један начин на који би Запад могао покушати да реши овај проблем јесте повећање производње у источноевропским земљама, укључујући и у самој Украјини, каже руски политиколог, али додаје да ће Русија, захваљујући изванредним односима са Кином и Северном Корејом, учинити исто то само брже.

Што се финансијске помоћи тиче, Кашин напомиње да Украјина није самостално могла да функционише ни пре ескалације сукоба, а да јој је сада потребно око пет милијарди долара месечно како би избегла потпуни колапс.

"Улози су велики. Понављам – Украјина је важан геополитички пројекат за Запад. Дакле, биће финансирана. Истина, видимо да домаћи политички сукоби и политичка поларизација у САД могу пореметити неке одлуке и узроковати празнине у финансирању. Ово може бити веома непријатно, али не значи да ће украјински систем доживети велики колапс", сматра он.

Такође напомиње да је Европска унија спремна да даље финансира Кијев, упркос политичким несугласицама унутар блока.

Циљеви Русије и Украјине у наредној години

Главни циљ украјинске војске, како каже руски стручак, биће да Русији нанесе што веће губитке без додатних територијалних губитака.

"То би помогло Кијеву и његовим западним савезницима да остваре свој главни политички циљ: присиљавање Русије на примирје дуж постојеће линије контакта без икаквих обавеза Украјине, а што може довести до поновног наоружавања украјинске војске и уласка Кијева у НАТО. То би омогућило Западу да настави да користи Украјину за вођење своје антируске политике и, по потреби, да за неколико година започне нови рат, који би био веома тежак и опасан за Русију", сматра Кашин.

Са друге стране, Москва ће настојати да што дубље сатера Кијев у стратешки ћорсокак, избегавајући да поремети тренутне услове који јој иду у корист.

"Циљеви руске армије изгледа да ће укључивати тактичко побољшање позиција на различитим деловима фронта, подривање економског потенцијала и наношење губитака Украјини, као и повећање сопствене војне производње како би се преокренуо однос снага тако да дође до окончања сукоба. Такав однос снага ћемо вероватно постићи до краја следеће године", сматра политиколог.

image