Брзи договор или "рат царинама": ЕУ припрема стратегију за случај да Трамп победи на изборима

Ако преговори пропадну и Трамп одржи обећање да ће увести увозне царине од 10 одсто, које би могле да смање извоз из ЕУ за око 150 милијарди евра годишње, Брисел ће размотрити узвратне царине од 50 одсто на одређену робу, пише "Фајненшел тајмс"

Европска унија припрема трговинску стратегију за случај да Доналд Трамп у новембру победи на председничким изборима у Сједињеним Америчким Државама, а она се заснива на брзом договору или узвратним царинама ако Вашингтон уведе царине од 10 одсто на робу која се увози у САД.

Европски преговарачи планирају да се обрате тиму Доналда Трампа како би разговарали о томе које америчке производе би Европска унија могла да купи у већим количинама, преноси "Фајненшел тајмс".

Ако преговори пропадну и Трамп одржи обећање да ће увести увозне царине од 10 одсто, које би могле да смање извоз из ЕУ за око 150 милијарди евра годишње, Брисел ће размотрити узвратне царине од 50 одсто на одређену робу.

"Морамо показати да смо партнер Сједињених Америчких Држава, а не проблем. Тражићемо договор, али спремни смо да се бранимо ако до њега не дође. Нећемо бити вођени страхом", рекао је анонимни високи званичник Европске уније за ФТ.

ЕУ комесар за трговину Валдис Домбровскис је рекао да би две стране могле да избегну понављање сукоба из прошлости.

"Верујемо да су САД и ЕУ стратешки савезници, а посебно у тренутном геополитичком контексту, важно је да радимо заједно на трговини", рекао је Домбровскис.