Свет

Страх и паника у Бриселу: Трампов повратак могао би да изазове свеопшти трговински рат

Главни председнички кандидат републиканаца прети да ће увести свеобухватне увозне царине ако буде поново изабран. Преговарачи ЕУ већ паниче
Страх и паника у Бриселу: Трампов повратак могао би да изазове свеопшти трговински ратGetty © Joe Raedle / Staff

Баук другог мандата Доналда Трампа уноси страх у кости европским министрима трговине. Главни председнички кандидат који трговинске дефиците доживљава као "губитак" америчког богатства већ је запретио увозном царином од 10 одсто, ако победи на изборима следеће године.

Како, пише "Политико", много пре нових царина, Трампова трговинска политика из првог мандата могла би поново да експлодира и погоди европски извоз са милијардама долара царина - за само осам недеља.

Трамп је 2018. увео царине на челик и алуминијум из Европске уније. Бајденова администрација суспендовала их је како би омогућила ЕУ и САД да преговарају о компромису. Ако до 31. октобра не буде пронађено решење, тарифе се враћају на снагу.

Док би две стране могле да се договоре да продуже суспензију и наставе преговоре, ризик од Трампове победе 2024. повећава притисак да се склопи ранији договор - чак и ако то значи да ЕУ мора да учини уступке.

Поред спора око челика, Брисел и Вашингтон такође преговарају о кључном пакту о минералима. Такав договор би омогућио рударским и хемијским компанијама из ЕУ да продају своје производе америчким произвођачима батерија без ризика да ће порески кредити за електрична возила предвиђени америчким Законом о смањењу инфлације бити смањени.

"Ови месеци који су пред нама биће веома важни за ЕУ и САД", рекла је Луиса Сантос из организације за лобирање у индустрији "Бизнис Јуроп"."Дефинитивно морамо да покушамо да решимо нерешена питања".

Трамп је далеко испред својих ривала у трци за републиканску номинацију уочи председничких избора у новембру 2024, упркос томе што се суочава са низом оптужби за кривична дела.

Његова претња да ће увести царину од 10 одсто - или "порез" - на сав увоз ако се врати Белу кућу већ је изазвала страхове да би такав корак могао да изазове свеопшти трговински рат, подижући цене које плаћају амерички потрошачи и предузећа за многа добра.

"Са републиканском администрацијом, преговори су веома различити", рекао је један дипломата ЕУ. "Преговори су очигледно били много компликованији са Трамповом администрацијом него са администрацијом коју данас имамо пред собом".

Не очекује само Белу кућу потенцијална промена. У јуну 2024. су избори за Европски парламент, након чега ће бити именован нови извршни директор ЕУ. Због тога се европски званичници и лидери индустрије надају да ће постићи договор о челику и кључним сировинама пре самита ЕУ-САД који је оквирно заказан за октобар.

Високи представник ЕУ за трговину Валдис Домбровскис и америчка трговинска представница Кетрин Таи месецима се већ редовно састају, али вести о напретку преговора за сада нема.

Аксел Егерт, шеф Европског удружења за челик, рекао је да ће ЕУ пуцати себи у ногу ако не постигне договор о челику, тврдећи да то представља огромну прилику за решавање климатских промена и стварање једнаких услова за индустрију. Истовремено, он је признао да су разлике између Брисела и Вашингтона "још веома велике".

Једна од главних европских забринутости је да би предлози САД за стварање такозваног "карбон клуба" у коме би биле компаније које би одвајале средства за борбу против емисија угљендиоксида прекршио правила глобалне трговине. Брисел жели да избегне перцепцију да користи аргумент о клими као параван за успостављање трансатлантског челичног картела.

Друга европска забринутост је да САД не би искључиле могућност поновног увођења царина против ЕУ, иако их је Светска трговинска организација означила као незаконите.

Нарочито у питању челика, сат који откуцава такође може дати предност Вашингтону у преговорима, рекао је један од дипломата. САД се залажу за замену тренутних тарифа новим царинама које би се повећале на основу количине угљеника испуштеног у атмосферу у производњи увезеног челика и алуминијума, пише "Политико".

Ово је питање осетљиво за Брисел, јер дипломате тврде да би таква политика прекршила правилник СТО. С обзиром да Вашингтон сада гура Брисел да буде "креативнији", изгледи Трамповог повратка могли би да подстакну преговараче ЕУ да попусте под притисцима.

Поједини трговински стручњаци примећују да је, под Бајденом, Вашингтон наставио да омета улогу СТО у решавању спорова.

"Тон и атмосфера би се променили, али, у суштини, трансатлантски трговински односи тешко да ће се много разликовати под председништвом Бајдена или Трампа", рекао је Дејвид Клајман, гостујући сарадник бриселског истраживачког центра "Бројгел".

image