Свет

Фејсбук грешком цензурисао Трампову фотографију из Пенсилваније, Гугл оптужен да прикрива атентат

Уписивањем речи "атентата на" у Гугл претрагу излазе вести о Роналду Регану, Шарлу де Голу и Владимиру Лењину, али не о Трампу, који је за длаку избегао смрт пре две недеље
Фејсбук грешком цензурисао Трампову фотографију из Пенсилваније, Гугл оптужен да прикрива атентат© Stephen Maturen/Getty Images

Фејсбук је данас признао да је грешком цензурисао култну слику бившег председника Доналда Трампа са подигнутом песницом непосредно после атентата изведеног 13. јула у Пенсилванији.

Пост на друштвеној мрежи Марка Закерберга на коме се могао видети кандидат републиканаца на предстојећим председничким изборима у САД како пркосно диже песницу у ваздух док му крв цури низ лице у почетку је означен као дезинформација, пренео је "Њујорк пост".

Међутим, данас је Дани Левер, портпаролка Мете, признала да је тај технолошки гигант направио "грешку" одговарајући на питања о томе на друштвеној мрежи Икс.

Према њеним речима, провера чињеница је првобитно примењена на лажну фотографију на којој се виде агенти тајне службе како се смеју, а у неким случајевима системи Фејсбука су погрешно применили проверу чињеница на праву фотографију.

Левер је додала да је то поправљено и да се извињавају због грешке.

И друга велика технолошка компанија нашла се на удару критика због начина на који њени корисници добијају информације о атентату на бившег председника САД.

Доналд Трамп млађи оптужио је Гугл да прикрива покушај атентата на његовог оца и републиканског кандидата за избор председника САД-а на предстојећим изборима.

Јуниор се пожалио на функцију аутоматског довршавања појма у Гугл претраживачу, због тога што изоставља вести о неуспелом убиству Трампа 13. јула на митингу у Батлеру у америчкој држави Пенсилванији.

Када се упишу речи "атентат на" у Гугл претрази нуде се вести о Роналду Регану, Шарлу де Голу и Владимиру Лењину, али не и о атентату на Трампа, који се одиграо пре две недеље.

Гугл чак одбија да избаци вест и када се укуца читава фраза "покушај атентата на Трампа", а када се делимично напише име 45. америчког председника као резултат излази "покушај атентата на Трумана", мислећи на 33. америчког председника.

Британски Телеграф објавио је да је разлог за овај пропуст то што Гугл правила блокирају претраге у вези са политичким насиљем, које су осмишљене да обесхрабре његово подстицање, а које наводно нису ажуриране након покушаја атентата на Трампа.

Међутим, то је довело до реакције истакнутих про-Трампових гласача на мрежи.

"Велике технолошке компаније поново покушавају да се умешају у изборе како би помогле Камали Харис. Сви знамо да је ово намерно мешање у изборе од стране Гугла. Заиста одвратно", закључио је Трамп млађи.

image