Свет

У ишчекивању другог доласка Трампа: ЕУ припрема трговински план после избора у САД

Ако се републикански кандидат врати у Белу кућу, Брисел ће понудити брз договор, а затим запретити одмаздом
У ишчекивању другог доласка Трампа: ЕУ припрема трговински план после избора у САДGetty © HUM Images / Contributor

Брисел развија трговинску стратегију у два корака за "обрачун" са Доналдом Трампом, нудећи републиканцу брз договор ако освоји други председнички мандат и циљану одмазду ако се уместо тога одлучи зацарине.

Званичници ЕУ сматрају да је приступ шаргарепе и штапа најбољи одговор на Трампово обећање да ће увести минималну царину од 10 одсто, за коју процењују да би могла да смањи извоз из ЕУ за око 150 милијарди евра годишње.

Преговарачи планирају да се обрате Трамповом тиму, ако победи на изборима у новембру и пре него што преузме дужност, како би разговарали о томе које америчке производе би ЕУ могла да купи у већим количинама.

Ако преговори о побољшању трговине пропадну и Трамп уведе веће царине, трговинско одељење Европске комисије саставља листе робе на коју би могла да уведе царине од 50 одсто или више.

"Морамо да покажемо да смо партнер за САД, а не проблем", рекао је високи званичник ЕУ. "Тражићемо договоре, али смо спремни да се бранимо ако до тога дође. Нећемо бити вођени страхом."

Трампов први мандат између 2017. и 2021. био је болан за ЕУ, која има значајан суфицит у робној размени са САД.

Након што је Трамп увео царине на челик и алуминијум, ЕУ је узвратила тарифама на бурбон, мотоцикле и моторне чамце.

Те царине су сада суспендоване до марта, што је део привременог договора са Бајденовом администрацијом.

Валдис Домбровскис, комесар ЕУ за трговину, рекао је за "Фајненшел тајмс" да се нада да би две стране могле да избегну понављање "сукоба" из прошлости.

Он је позвао на "приступ сарадње" и рекао да је Брисел отворен за "циљане споразуме" како би смањио трговински дефицит робе од 156 милијарди евра.

Међутим, званичници ЕУ упозоравају да је тешко значајно повећати извоз из САД, пошто је обично мање вредан од извоза из ЕУ. Америчка роба доминира, док су водећи извоз ЕУ фармацеутски производи, аутомобили и скупа храна и пиће, попут шампањца.

image