Економија

На помолу трговински рат: Европска унија одбацује понуду Америке да оконча спор око царина на челик

Брисел и Вашингтон морају до октобра да пронађу решење како би спречили трговински рат
На помолу трговински рат: Европска унија одбацује понуду Америке да оконча спор око царина на челикGetty © Scott Olson

Европска унија је одбацила предложено решење САД за укидање царина на челик и алуминијум, појачавајући страх од обнове трансатлантског трговинског спора, пише "Фајненшел тајмс". Две стране су прекинуле тарифни рат због мера које је увео тадашњи председник САД Доналд Трамп 2021. године, али до октобра морају да пронађу обавезујући споразум о новом клубу "зеленог челика" који се производи без употребе угља.

Извор ФТ наводи да у Европској унији верују да ће решење које предлажу САД вероватно кршити правила Светске трговинске организације, јер је у корист домаћих произвођача.

Валдис Домбровскис, високи представник ЕУ за трговину, путује у Вашингтон следеће недеље, јер истиче време да би се обезбедио напредак у преговорима.

Ако две стране не успеју да постигну споразум, америчке царине ће се аутоматски вратити у октобру — као и узвратне мере ЕУ. Тарифе су 25 одсто на челик и 10 одсто на алуминијум из Европе, док су мере ЕУ усмерене на производе као што су бурбон виски и мотоцикли Харли-Дејвидсон.

Када су "замрзли" спор, САД и ЕУ су се сложиле да формирају одрживи челични клуб који би давао приоритет производњи ниске емисије угљеника - мера која такође има за циљ да смањи ослањање обе стране на кинески увоз.

Амерички предлог би омогућио члановима клуба да поставе стандарде за емисију штетних гасова и наметну тарифе за оне који их не испуњавају. Да би се придружиле, владе би такође морале да се обавежу да неће претерано производити челик и алуминијум и да ограниче улогу државних предузећа.

Уместо тога, Брисел сматра да је његов нови механизам за прилагођавање границе угљеника (ЦБАМ), који ће наметати царине на увоз у складу са интензитетом угљеника прави одговор.

Оклевање због избора

Предложио је ЦБАМ у комбинацији са традиционалним алатима за одбрану трговине — за рјжешавање прекомерне производње у сектору — као основу за такозвани Глобални аранжман о одрживом челику и алуминијуму (ГСА).

За разлику од ЕУ, САД немају национални систем одређивања цена угљеника, а Бајденова администрација је опрезна када је у питању наметање накнада за тешку индустрију у државама које председник треба да задржи на изборима 2024, као што су Пенсилванија, Мичиген и Илиноис.

Такође се оклева да укине царине, које је Трамп увео из разлога националне безбедности, и да буде оптужена да ризикује послове плавих оковратника, посебно због јефтиног кинеског увоза.

ЕУ има систем трговине емисијама који приморава компаније да купују дозволе за загађивање, а цена тоне угљеника је последњих месеци достигла 90 евра. Његов ЦБАМ би приморао увознике да плаћају исту цену за седам сектора, укључујући челик и алуминијум, ако земља порекла има нижу цену угљеника.

Примирјем је успостављен привремени систем царинских квота, који дозвољавају извоз метала између ЕУ и САД уз ниже намете до одређеног обима.

Заузврат, ЕУ је суспендовала узвратне царине и две стране су се сложиле да успоставе глобални аранжман до октобра ове године, када споразум истиче. Нада је потписивање споразума на могућем самиту ЕУ-САД отприлике у то време.

Домбровскис ће се такође залагати за бољи третман за ЕУ ​​у оквиру шеме подршке САД за електрична возила. Вашингтонски закон о смањењу инфлације ограничава субвенције на електрична возила и батерије које се углавном производе у САД, Канади и Мексику, али је понудио да укључи произвођаче из ЕУ који набављају или прерађују пет најчешћих минерала за батерије. Међутим, неке владе ЕУ се залажу за проширење режима на свих 50 метала наведених у ИРА.

"Не знамо како ће се развијати технологија батерија", рекао је један званичник ЕУ.

Портпаролка Европске комисије Миријам Гарсија Ферер потврдила је Домбровскисове планове за путовање и рекла да су контакти са САД "континуирани".

Она је рекла да су две стране "потпуно посвећене постизању амбициозног исхода" за ГСА до октобра.

ЕУ је желела "трајно решење" и "поново успостављање нормалне и неискривљене трансатлантске трговине у сектору".

"Све би то било урађено у складу са нашим међународним обавезама, као што су правила СТО, као и нашом домаћом климатском политиком", додала је Миријам Гарсија Ферер.

image