Свет

Званичник обавештајне службе САД: Непријатељи Америке се прилагођавају изборној трци

Америчке обавештајне агенције очекују од страних актера да преусмере своје операције утицаја на потпредседницу Камалу Харис, преноси Ројтерс
Званичник обавештајне службе САД: Непријатељи Америке се прилагођавају изборној трциwww.globallookpress.com © © Rod Lamkey

Очекује се да ће се амерички непријатељи који имају за циљ да утичу на америчке председничке изборе, који ће бити одржани у новембру, прилагодити развоју председничке трке, изјавио је данас званичник америчке обавештајне службе.

Неименовани званичник је рекао да су неидентификовани страни актери били посебно фокусирани на "догађаје који су се десили овог месеца у вези са председничком трком", пренео је Ројтерс.

Изјава званичника указује на то да америчке обавештајне агенције очекују од страних актера да преусмере своје операције утицаја на потпредседницу Камалу Харис, коју је председник САД Џозеф Бајден подржао као кандидаткињу демократа на председничким изборима.

"Очекујемо да се ови актери прилагоде овим догађајима и да их уграде у своје наративе утицаја, настојећи да поткопају демократске институције", рекао је неименовани званичник, не идентификујући стране актере.

Информишући новинаре, званичник из Канцеларије директора Националне обавештајне службе (ОДНИ) цитирао је извештаје невладиних група да су страни актери већ искористили атентат на бившег председника САД и кандидата републиканаца Доналда Трампа изведен 13. јула "као део својих наратива".

Иако кинеска влада вероватно не планира да утиче на исход избора у САД, она користи друштвене мреже да посеје поделе међу Американцима, рекао је званичник.

image