Свет

Вук 2 - Урсула нула: Крзнени непријатељ шефице ЕУ узвраћа ударац

Нова пресуда која "жуља" Урсулу фон дер Лајен
Вук 2 - Урсула нула: Крзнени непријатељ шефице ЕУ узвраћа ударацGetty © picture alliance / Contributor

Суд правде ЕУ пресудио је да су вукови заштићена врста због чега не смеју да се лове, као и да је шпанска регија Кастиља и Леон прекршила закон дозволивши хајку на њих.

Како наводи "Политико", ово је друга пресуда у протеклих месец дана највишег суда ЕУ "у корист" вукова. Суд је претходно, у случају у Аустрији, оценио да економски разлози, односно заштита стоке не могу да буду довољни за прогон вукова.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен пак сматра да вукове треба ловити зато што представљају опасност по стоку.

Она је у децембру изнела предлог да се статус заштите њеног крзненог непријатеља смањи са "строго заштићеног" на "заштићеног", што би олакшало националним властима да издају налоге за убијање животиња које угрожавају стоку - или поније.

Неки спекулишу да жеља Фон дер Лајен за одстрел вукова има више везе са њеним вољеним понијем кога је вук (који никада није пронађен) убио него са заштитом европских фармера.

Кристијан Пихлер, заштитник из фонда за заштиту природе ВВФ оценио је да би политичари "морали коначно да се одмакну од својих популистичких лажних решења и да пруже свеобухватну подршку домаћим пољопривредницима у заштити стоке".

image