Свет

Сурова освета за убијеног понија: Фон дер Лајенова издала налог за одстрел

Како би осветила свог љубимца, Фон дер Лајенова је спровела и ДНК анализу која је помогла у идентификацији конкретног вука који је убио понија Доли
Сурова освета за убијеног понија: Фон дер Лајенова издала налог за одстрелwww.globallookpress.com © Ronald Wittek

Немачка регија Хановер издала је званичну дозволу за одстрел вука који је убио понија председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен. Она је у међувремену изјавила да ће извршна власт ЕУ размотрити укидање вуковима статуса заштићене животиње.

Вољеног љубимца Фон дер Лајенове, понија по имену "Доли", убио је вук почетком септембра на њеном породичном имању у близини Хановера, у северној Немачкој.

"Цела породица је изузетно узнемирена вестима", рекао је тада портпарол председнице Европске комисије.

Сада су надлежни органи дотичног вука осудили на смрт, односно дозволили да буде елиминисан.

"Поводом овог случаја затражено је изузеће од закона о заштити животиња и разматрано је у складу са законским захтевима, а они су испуњени", рекао је портпарол релевантне општинске управе за немачки дневник ТАЗ.

Овај вук је, наиме, такозвани "проблематични вук". То је концепт у немачком закону о заштити природе који се примењује када вук више пута напада стоку, или на други начин покаже да "није способан за пријатељски суживот са људима".

Статус "проблематичног вука" олакшава добијање дозволе за одстрел.

Како би осветила свог љубимца, Фон дер Лајенова је спровела и ДНК анализу која је помогла у идентификацији конкретног вука који је убио Доли.

У међувремену, Фон дер Лајенова је у писму немачким конзервативним посланицима прошле недеље рекла да ће Европска комисија поново размотрити статус заштићене животиње за вукове.

"Све је више извештаја о нападима вукова на стоку и повећаном ризику за људе у погођеним регионима", додала је она.

Директива ЕУ тренутно забрањује намерно хватање или убијање вукова у дивљини.

Планове Фон дер Лајенове би, ипак, могли да покваре поједини европски комесари, попут Вирџинијуса Синкевичијуса, комесара за животну средину и заговорника заштите великих месождера који је недавно бранио актуелно законодавство ЕУ по том питању од критика из више држава чланица.

image
VV inauguration
banner