Свет

Турски министар потврдио: Након десет година састаће се Ердоган и Асад

Сиријска страна је спремна за састанак без икаквих предуслова, али Турска истиче да неће бити договора ако се буде игнорисала сиријска опозиција, навео је турски министар спољних послова Хакан Фидан
Турски министар потврдио: Након десет година састаће се Ердоган и Асадwww.globallookpress.com © Marek Antoni Iwanczuk/Keystone Press Agency

Први пут након више од десет година састаће се турски председник Реџеп Тајип Ердоган и сиријски лидер Башар ел Асад, али на територији треће земље, рекао је турски министар спољних послова Хакан Фидан за "Сабах".

Раније је и лист "Туркие" пренео да би састанак Ердогана и Асада могао да се одржи током августа на граничном прелазу. Турски лист је навео да је директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин прошле недеље у Анкари са турским колегом Ибрахимом Калином разговарао управо о датуму и месту састанка лидера Турске и Сирије.

"Ако се састанак одржи, биће то у трећој земљи, али још увек нема детаља", рекао је Фидан, наводећи да Анкара жели да Дамаск води дијалог са сиријском опозицијом.

Фидан је навео да Русија указује на важност присуства иранских представника на састанку, али за Анкару је приоритет сама чињеница да ће се састанак одржати.

Дијалог са сиријским званичницима о месту и датуму састанка се наставља, још увек није дефинисано време, навео је турски министар, додајући да је сиријска страна спремна за састанак без икаквих предуслова, али турска није.

"Помирење са сиријском опозицијом је задатак сиријских власти. Ја могу да их подстичем на то, али не могу да их натерам. Немогуће је да се договоримо са Дамаском, а да игноришемо опозицију", рекао је Фидан.

Многе земље, међу којима је Русија, си заинтересоване за унапређење односа између Турске и Сирије, навео је раније портпарол Кремља Дмитриј Песков, одговарајући на питање да ли се Москва спрема за састанак Ердогана и Асада.

Асад је 15. јула рекао да је спреман за састанак са својим турским колегом ако то испуњава сиријске националне интересе, а и Ердоган је потврдио да турске власти утврђују план за нормализацију односа између Анкаре и Дамаска и одржавање преговора између лидера Турске и Сирије.

Још раније је Ердоган навео да је турски министар Фидан овлашћен да организује његов састанак са Асадом, вероватно у некој трећој земљи. А како је рекао специјални изасланик Русије за Сирију Александар Лаврентијев, тај састанак би се могао одржати у присуству руског председника Владимира Путина.

Из сиријског Министарства спољних послова су поручили да би нормализација односа Сирије и Турске требало да буде заснована на враћању на ситуацију која је постојала пре 2011. године.

image