Свет

Бивши НАТО генерал Весли Кларк: Демократе потцењују Трампа

Људи који раде за њега не поштују његове способности, али ево зачкољице у вези са Трампом: он заиста напорно ради, веома је паметан, харизматичан и може да буде врло шармантан, рекао је пензионисани амерички генерал
Бивши НАТО генерал Весли Кларк: Демократе потцењују Трампаwww.globallookpress.com © © Javier Rojas

Демократе имају опасну тенденцију да потцењују Доналда Трампа, упозорио је пензионисани амерички генерал и бивши командант НАТО снага у Европи Весли Кларк.

"Нико ко ради за Трампа га никада није препоручио. Људи који раде за њега не поштују његове способности. Али ево зачкољице у вези са Трампом. Он заиста напорно ради, веома је паметан, харизматичан и може да буде врло шармантан. Демократе имају тенденцију да га потцењују јер има правописне грешке у својим твитовима, веома је емотиван и не зна ништа о политици. Али он дотиче 'жицу' америчке јавности", рекао је Кларк.

Он је говорио за подкаст "Једна одлука", чији су домаћини били новинарка Џулија Мекфарлејн и бивши шеф британске обавештајне службе МИ6 сер Ричард Дирлав.

Кларк, који се кандидовао за демократску председничку номинацију 2004. али се касније повукао, рекао је да Трамп и даље има снажну везу са јавношћу САД делом и због играње на карту незадовољства због ратова у иностранству.

Упитан који би изазови могу да сачекају следећег председника када је у питању спољна политика, Кларк је рекао да је то "решавање Кине", одржавање Европе и НАТО као партнера у суочавању са "руском агресијом" и организовање савеза који би се супротставио Ирану.

"Иран ће сигурно постати нуклеарна сила за годину дана. Могу то да буду већ сада. Неки моји пријатељи ми кажу да већ имају пет или шест комада нуклеарног оружја. Они само чекају да га тестирају. То ће бити вероватно прва криза са којом ће се председница Камала Харис суочити када дође на функцију", сматра Кларк.

Кларка су питали о ставовима војних ветерана о Трампу, на шта је он одговорио да је подршка међу старијим официрима можда пет одсто или мање, јер су га људи видели и радили за њега, како је додао.

"Немам никаквог поштовања према њему. Он не мари за чињенице, не учи, не слуша. Није неко коме се могу поверити тајне националне безбедности, он је безбедносна претња. Али постоје и разилажења у редовима ветерана јер имате велики број Афроамериканаца и припадника мањина. Не мислим да ће они бити склони да гласају за господина Трампа. Тешко је рећи, али претпостављам да ће гласови ветерана у целини бити можда 55 према 60 одсто против Трампа", закључио је Кларк.

image